Augmentacija koštanog tkiva – nadogradnja kosti

Augmentacija koštanog tkiva – nadogradnja kosti

  • augmentacija

Tema današnjeg bloga je Augmentacija koštanog tkiva. Pročitajte tekst Marka Nikolića, dr. med.dent., specijalista oralne kirurgije u artDENTAL klinici.

Najveći izazov u dentalnoj implantologiji danas vezan je uz nedostatak potrebnog volumena kosti. Jednom kad se izgubi prirodni zub, koštano tkivo na tom mjestu počne atrofirati (stanjivati se).

Gubitak koštanog tkiva fiziološki je proces do kojeg može doći nakon vađenja zuba, upale, traume ili drugih razloga. Ako je prije gubitka zuba njegov korijen bio zahvaćen upalnim procesom, tada će resorpcija kosti biti brža i u veća.

augmentacija

Gubitkom kost nismo izgubili i mogućnost ugradnje implantata ali da bi zubni implantat mogao ispuniti svoju funkciju mora biti potpuno u kosti. Ako volumen kosti nije zadovoljavajući, moramo pristupiti augmentaciji (rekonstrukciji kosti). Augmentacija se vrši prije ili u toku same ugradnje implantata kada nedostaje određeni volumen kosti ili kada se želi dobiti bolja estetika.

Upravo kost služi kao potpora svim mekim tkivima pa je augmentacija odnosno nadogradnja kosti nužna ukoliko želimo postići vrhunski i dugotrajni estetski rezultat na kraju terapije.

Tehnike augmentacije kosti:

Autologna kost – pacijentova kost presađena s jednog mjesta na drugo

Biomaterijal – kost umjetnog podrijetla, biokompatibilna i bioaktivna

Kombinacija autologne kosti i biomaterijala

Za svakog pacijenta i njegovu situaciju postoji određena indikacija te je najbolje prepustiti iskusnom oralnom kirurgu kojom metodom je najbolje napraviti optimalnu nadogradnju kosti.

augmentacija

Autologna kost

Autologna kost je «zlatni standard» u koštanoj augmentacijskoj kirurgiji jer posjeduje najjači osteogeni potencijal, pošto se radi o vlastitoj kosti pacijenta.

Autologna kost može se koristiti u komadu kao koštani blok (koštani graft) ili u strugotinama. Mjesto s kojeg uzimamo kost može biti intraoralno i ekstraoralno. Ovisno o tipu zahvata i o potrebama kolčine koštanog transplantata kirurg odlučuje kojem će donorskom mjestu pristupiti.

Iako mozda ne zvuci tako, operacija nije bolna, a izvodi se u lokalnoj anesteziji. Postoperativno tijek prolazi bez bolova te pacijenti imaju pozitivna iskustva.

Umjetna kost – biomaterijali umjetnog podrijetla

Umjetno proizvedeni materijali sintetskog ili životinjskog podrijetla. Najčešće dolaze u granuliranom obliku. Njihova primjena je ograničena, te su dostatni za augmentaciju (nadogradnja kosti), odnosno za korekcije malih i srednjih koštanih defekata.

Kirurski zahvat primjenom umjetne kosti je nesto brzi i manje zahtjevan kako za kirurga tako i za pacijenta. Kao i kod autologne kosti bolova nakon zahvata nema te je postopertivni tijek ugodan za pacijenta.

augmentacija

Kombinacija autologne kosti i biomaterijala

Ponekad  je nužno kombinirati biomaterijal s autolognom kosti radi postizanja boljeg osteogenog potencijala, što dovodi do bržeg formiranja nove kosti.

Augmentacija kosti moze se raditi istovremeno s ugradnjom dentalnih implantata ( kada je defekt manji ) ili kao samostalni zahvat kojim se stvara kost u koju cemo kasnije ugraditi implantat.

Nakon oba zahvata potrebno je pricekati od 3-6 mjeseci ovisno o tehnici i velicini tretiranog kostanog defekta kako bi se ugrađeni implantat opteretio krunicom ili kako bi novostvorena kost bila adekvatna da moze primiti implantat.

Svakako vrlo je vazno tko Vam izvodi kirurski zahvat jer kod augmentacije odnosno kostane nadogradnje vrlo je vaznao iskustvo kirurga kako bi odabir nacina kostane augmentacije bio adekvatan kao i samo izvođenje operativnog zahvata, sigurno i bezbolno.

Pod vodstvom Marka Nikolića, dr. med.dent., specijalista oralne kirurgije kirurški odjel naše klinike u mogućnosti je pacijentima ponuditi niz vrhunskih operativnih tehnika koje je dr. Nikolić usavršio tijekom svog dosadašnjeg rada.

Marko Nikolić

Redovno održava predavanja i live operacije, napredne tečajeve implantologije, sinus lift operacije te augmentacije kosti s naglaskom na autolognu transplantaciju kosti. U dosadašnjem radu uspješno je ugradio vise od 15 000 implantata.

Prepustite se iskusnom timu i već danas zatražite savjet u klinici artDental u Kastvu (pored Rijeke) !

Bikers Club artDENTAL

Svi ljubitelji motora i brze vožnje, učlanite se u ART dental biker klub i odobrit ćemo vam stalne popuste na naše usluge. Registriraj se!