POVEĆANA OSJETLJIVOST ZUBI

POVEĆANA OSJETLJIVOST ZUBI

Povećana osjetljivost zubi je neugodna pojava s kojom se susreću mnogi naši pacijenti.

Pacijenti povećanu osjetljivost zubi opisuju kao bol u usnoj šupljini prilikom konzumacije tople ili hladne hrane i pića kao i pri udisanju toplog zraka. No, hrana ili piće nisu uzrok povećane osjetljivosti zubi. Ako su zub i zubno meso u potpunosti zdravi, ne bi trebali osjećati nikakvu bol.

Uzroci povećane osjetljivosti zubi mogu biti povlačenje zubnog mesa, trošenje zubiju (bruksizam) ili pak upale desni. Povlačenjem zubnog mesa;  zubni vrat, odnosno korijen zuba izlaže se vanjskim utjecajima koje osjećamo kao bol.

Svaki zdravi zub će reagirati na podražaje jer je samo kruna zuba prekrivena caklinom i samim time prirodno zaštićena.  Otkriven zubni korijen mnogo je osjetljiviji jer se na samo jednome milimetru njegove površine nalazi tisuće živčanih završetaka. 

Uzroci povećane osjetljivosti zubi može biti i loša tehnika četkanja, odnosno loš izbor zubne četkice. Vlakna četkice moraju biti mekana, a pritisak na zube minimalan. Agresivnim četkanjem zubi može doći do mikrotraume zubnog mesa i bolnih zubnih vratova, a što također može biti uzrok povećane osjetljivosti zubi, koja dovodi do boli.

Karijes i povećana osjetljivost zubi

Ukoliko se karijes ne liječi može u potpunosti uništiti zub i izazvati jaku bol, te može biti odgovaran i za povećanu osjetljivost zubi.

Kako smanjiti povećanu osjetljivost zubi?

Povećana osjetljivost zuba može se uspješno liječiti. Prvi korak u liječenju je posjet stomatologu te pronalaženje uzroka povećane osjetljivosti. Moguće da postoji karijes,  da je došlo do gingivitisa ili povlačenja zubnog mesa. Sva stanja potrebno je sanirati.

Vrlo je važno održavati zube čistima, redovito i pravilno ih četkati, što manje konzumirati kisele napitke i hranu te sokove bogate šećerom.

Na tržištu se može naći velik broj zubnih pasta niske abrazije (bez kalijeve soli), meke četkice i zubne vodice bez alkohola koje pomažu pacijentima da žive s manje boli na zubima.

Nadamo se da vi nemate problema za povećanom osjetljivošću zubi!

U slučaju da primjetite povećanu osjetljivost zubi na toplo i hladno te osjećate oštru bol u zubima, slobodno nam se obratite.

Očekujemo vas na Kastvu na adresi Tometići 1D.

Nazovite nas ili pošaljite email:

Tel: +385.51.582.888, mob: +385.95.482.8888

info@artdental.hr

Bikers Club artDENTAL

Svi ljubitelji motora i brze vožnje, učlanite se u ART dental biker klub i odobrit ćemo vam stalne popuste na naše usluge. Registriraj se!