REKONSTRUKCIJA BATALJKA

REKONSTRUKCIJA BATALJKA

Nedostaje vam zub jedan ili više zuba?

Prema podacima Svjetske stomatološke organizacije svakoj trećoj odrasloj osobi nedostaje jedan ili više zubi. Nedostatkom zubi riskiramo brojna oboljenja poput dijabetesa, poremećaja krvožilnog i dišnog sustava.

Kako bismo nadomjestili zub koji nedostaje potrebno je pobrusiti susjedne zube. Zubi se moraju pobrusiti u formu bataljka. Na taj način se smanjuje obujam zuba te se oslobađa prostor za protetski nadomjestak.

Pobrušeni zub zove se bataljak.

Rekonstrukcija bataljka je zahvat potreban u slučaju loma krune zuba, oslabljenih liječenih zubi, velikih karijesa, te starijih nadogradnji . Sve navedeno oslabljuje krunu zuba ili čak može dovesti do toga da od zuba ostane samo korijen kojemu je potrebno ponovno izgraditi krunu i to rekonstrukcijom bataljka.

Rekonstrukcija bataljka se može napraviti pomoću nadogradnji. Prvo se zub liječi, a zatim se pristupa nadogradnji koja mora ići direktno u korijen zuba i služi kao pojačanje budućoj kruni.

Rekonstrukciju bataljka potrebno je napraviti neposredno prije stavljanja bilo kakvog rada u usta jer dobro napravljena rekonstrukcija bataljka služi kao temelj budućem radu.

Rekostrukcija bataljka za nas stomatologe nije jednostavan postupak ali za pacijenta je to bezbolan i jednostavan zahvat. Bitno je da se rekonstrukcija bataljka napravi kvalitetno i na vrijeme za nastavak rada na zdravim bataljcima.

Što znači „zdrav bataljak“?

To je bataljak bez karijesa, upale, klimavosti, dubokih parodontnih džepova i dubokih fraktura.

Pri rekonstrukciji bataljaka jako je bitno da se ne pobrusi previse zubne strukture kako bi budući rad bio što stabilniji.

Pacijenti često misle kada se pobruse zubi i kada se stave krunice da su završili sa svojom terapijom, no važno je znati da je tek tada potrebno, još veću pažnju pridavati održavanju dobre oralne higijene i jednom godišnje odlaziti na kontrolne preglede kod stomatologa.

Stomatolog može jamčiti da će rad u ustima trajati 15 ili više godina, ali ne može sa sigurnošću reći da će bataljci, odnosno nosači protetskog rada, ostati zdravi.

Posjetite artDental – centar dentalne medicine u Kastvu (pored Rijeke).

Prepustite nam se sa povjerenjem i doznajte sve što Vas zanima o rekonstrukciji bataljka.

Nazovite nas ili pošaljite email:

Tel: +385.51.582.888, mob: +385.95.482.8888

info@artdental.hr

Bikers Club artDENTAL

Svi ljubitelji motora i brze vožnje, učlanite se u ART dental biker klub i odobrit ćemo vam stalne popuste na naše usluge. Registriraj se!