UPUTE I KORISNI SAVJETI NAKON VAĐENJA ZUBA

UPUTE I KORISNI SAVJETI NAKON VAĐENJA ZUBA

Vađenje zuba je oralno – kirurški zahvat. Iako u suvremenoj stomatologiji nastojimo sačuvati svaki zub u ponekim situacijama ipak moramo pribjeći vađenju zuba.

Vađenju zuba pristupa se  kada je i nakon raznih metoda liječenja, zub i dalje u vrlo lošem stanju ili kada je zub toliko oštećen da ga se ne može spasti nikakvom drugom terapijom.

Prije svakog vađenja zuba, potrebno je napraviti RTG snimku i pokušati endodontski liječiti zub i napraviti sve da ga se zadrži u čeljusti. Kada se nakon raznih metoda liječenja zub ne može spasiti jedino rješenje je vađenje zuba.

Vađenje zuba primjenjuje se uz lokalnu anesteziju  te je u potpunosti bezbolan za pacijente.

Nakon vađenja zuba stomatolog daje upute i savjete pacijentu. Vrlo je važno držati se savjeta stomatologa nakon vađenja zuba.

Vađenje zuba može biti jednostavno ili operativno. Nakon jednostavnog vađenja zuba pacijent može odmah nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima. Nakon operativnog vađenja zuba potrebno je izbjegavati teže fizičke napore i izloženost suncu.

Ponekad se može dogoditi da se krvarenje ne zaustavi u prvih nekoliko sati nakon postupka vađenja zuba. U slučaju da se to dogodi potrebno je zagristi u gazu i javiti se liječniku.

Veoma je važno zapamtiti sve upute i savjete stomatologa za što uspješniji oporavak nakon vađenja zuba :

  • sterilnu gazu, koja je postavljena preko rane, izvaditi 15 min. nakon vađenja zuba
  • ranu ne ispirati 24h nakon vađenja zuba (svakako treba izbjegavati ispiranje usne šupljine                       čajem od kamilice, običnom vodom ili drugim tekućinama. S ispiranjem usne šupljine možete                nastaviti 2 dana nakon vađenja  – ukoliko vam nisu dane posebne drugačije upute).
  • preporuča se konzumiranje lagane, hladne i nezačinjene hrane, barem dva do tri sata nakon vađenja zuba. Ne upotrebljavati slamčicu, jer sisanje može pojačati krvarenje u ustima. Ne piti gaziranu tekućinu. Ne pušiti.
  • u predjelu izvađenog zuba, na vanjskoj strani obraza držati hladan oblog (10 min. držati, pa 10 min pauza)

U oporavku nakon vađenja zuba postoperativna oralna higijena vrlo je bitna, pa se četkanje zubi preporučuje kao i obično, no područje oko izvađenog zuba treba izbjegavati.

U slučaju neugodne boli koja se ne može riješiti analgeticima potrebno je potražiti pomoć stomatologa kako bi ponovno otvorio ranu i lokalno stavio lijek za ublažavanje bolova.

Ukoliko imate dodatnih pitanja za nas, slobodno nam se obratite!

Posjetite artDental – centar dentalne medicine u Kastvu (pored Rijeke) !

Nazovite nas ili pošaljite email:

Tel: 051.582.888, mob: 095.482.8888

info@artdental.hr

Bikers Club artDENTAL

Svi ljubitelji motora i brze vožnje, učlanite se u ART dental biker klub i odobrit ćemo vam stalne popuste na naše usluge. Registriraj se!