5 važnih preventivnih dentalnih tretmana za zdrave zube

5 važnih preventivnih dentalnih tretmana za zdrave zube

Ne treba čekati da zub počne boljeti da biste otišli svom zubaru!! Preventivni dentalni tretmani vode zdravoj usnoj šupljini. Osjećaj boli upozorava organizam da nešto nije u redu i da bi trebalo spriječiti nastanak daljnje bolesti. Međutim, puno je lakše kada do bolesti ni ne dođe.

Redovne kontrole

Prvo i osnovno je najbitnije: 2 puta godišnje odlazak na kontrolne preglede kod zubara, bez obzira da li imate nekih problema ili ne. Stomatološkim pregledom se ne promatraju samo zubi, nego i cijela usna šupljina. Promatraju se sve promjene na zubnom mesu i okolnim tkivima, pa redovni stomatološki  pregledi ujedno predstavljaju i preventivni pregledi za otkrivanje raka usne šupljine.

Tijekom stomatološkog pregleda moguće je uočiti početnu fazu paradentoze, te spriječiti daljnji napredak bolesti koji može dovesti do rasklimavanja i gubitka zuba.

Pregledom usne šupljine mogu se otkriti mnoge bolesti u organizmu. Održavanje zuba zdravima važno je ne samo da bi se spriječila zubobolja već i da bi se zaštitili ostali organe od štetnih posljedica pokvarenih zubi. Pokvareni zubi osim što često uzrokuju nepodnošljivu bol mogu biti uzročnici niza drugih bolesti u tijelu pa čak i onih opasnih za život. 

Rvg

Zubar će procijeniti kada je potrebno napraviti neku vrstu rvg slike; da li ortopantonogram na kojem se vide svi zubi i okolne strukture, ili neke od malih ciljanih slika

Nekada je slika potrebna samo radi kontrole svih zuba, jer samim pregledom nije moguće vidjeti korjenove i kost. Kod djece slika može biti potrebna za vrijeme izmjene mliječnih s trajnim zubima, a nekada da bi se popratili rezultati prijašnjih dentalnih tretmana.

ortopantonogram

ortopantonogram

Čišćenje zubnog kamenca i poliranje

Uz redovne kontrole važnu ulogu u zdravlju zubi ima i čišćenje zubnog kamenca. Uglavnom ga je potrebno raditi svakih 6 mjeseci, a kod nekih osoba i češće. 

Čišćenje zubnog kamenca je preventivni tretman protiv nastanka paradentoze, ali i u slučaju paradontoze, predstavlja prvi korak liječenja. Pregledom usne šupljine se može otkriti bolest zubnog mesa; parodontološkom sondom se mjere dubine džepova, a pomoću rvg slike procjenjuje da li je došlo od gubitka kosti. 

 

Flouridacija

Flouridacija je tretman koji se radi kao zaštita od nastanka karijesa. Tretman se radi s preparatima koji sadrže veću količinu floura, a najčešće se primjenjuje kod djece.

Karijes i dalje predstavlja jednu od najrazornijih i najraširenijih bolesti današnjice. Karijes je zaustavljiva infektivna bolest zuba na  koju treba djelovati preventivno da bi se spriječio gubitak zubnog tkiva i potencijalni gubitak vitaliteta zuba.

preventivni dentalni tretmani

preventivni dentalni tretmani

Pečaćenje fisura

Preventivni postupak koji se radi kod zuba koji imaju veću mogućnost nastanka karijesa zbog morfologije zuba, kada su jamice i fisure na zubu duboke. Za pečaćenje fisura se koristi isti materijal koji se koristi i za ispune.

 

Temeljita i redovita oralna higijena uz pravilnu prehranu najbolji su savjet za uredan stomatološki karton.