Antibiotik za upalu zuba i desni

Antibiotik za upalu zuba i desni

Tema današnjeg bloga je upotreba antibiotika za upalu zuba i desni. Pročitajte kako dolazi do upale zuba i desni te kako se liječi.

Da li uzimate antibiotik svaki put kad vas boli zub ili ste jedna od onih osoba koja zanemaruje krvarenje desni?

Ni jedno ni drugo nije ispravno!!

Malo krvarenje može u budućnosti dovesti do puno većih problema.

Početna upala desni se naziva gingivitis. Uzrok su najčešće nakupljene naslage, kamenac i loša oralna higijena. Uzrok krvarenja desni mogu biti i neke unutarnje bolesti, upotreba lijekova, hormonalni disbalans ili stres.

Može biti zahvaćen jedan zubi, više zubi ili svi zubi. Zubno meso na zahvaćenom području je povećano i nabreklo, ovisno o tome koliko je daleko upala napredovala i izrazite crvene boje i lako krvari. Gingivitis se može izliječiti i zaustaviti profesionalnim čišćenjem zubnog kamenca i naslaga i dobrom oralnom higijenom kod kuće čime se eliminiraju loše bakterije iz usne šupljine.

Ako se upala proširi dublje dolazi do stanja koje se naziva parodontitis gdje je osim zubnog mesa upalom zahvaćena i kost.

Nakon većeg gubitka kosti zubi mogu izgledati kao da su „isplivali“ iz čeljusti . Kod parodontoze je potrebna veća suradnja sa stomatologom jer je terapija opširnija i dulja. Uvijek je osnovna terapija profesionalno čišćenje zuba.

Upala zuba otklanja se liječenjem zuba gdje se uklanjanja ostatak živca i mehanički i kemijski se uklone bakterije iz unutrašnjosti zuba ili vađenjem zuba.

SAMO DOKTROI SMIJU ODLUČITI KADA SU POTREBNI ANTIBIOTICI!

Antibiotik za upalu zuba i desni se prepisuje samo u određenim slučajevima kada postoji opasnost od širenja infekcije.

Antibiotik za upalu zuba i desni prepisuje dr.med.dent koji je napravio cijeli plan terapije i određuje koji antibiotik za upalu zuba i desni uzimati, u kojoj količini i koliko dugo.

Ako znate da imate alergiju na neki antibiotik vrlo je važno to reći stomatologu već pri prvoj posjeti.

Izrazito je bitno držati se uputa korištenja antibiotika za upalu zuba i desni i ne prekidati prijevremeno, uzimati veću/manju količinu ili uzimati samovoljno antibiotik za upalu zuba i desni jer samo određena stanja zahtijevaju primjenu antibiotika za upalu zuba i desni.

Pretjerana upotreba antibiotika vodi do bakterijske otpornosti prema istima.

Osjetite li neke od simptoma upale zuba i desni potrebno je što prije dogovoriti pregled kod stomatologa i čim prije krenuti s liječenjem!

Očekujemo vas na Kastvu, na adresi Tometići 1D.

Rezervirajte termin:

Tel: +385.51.582.888, mob: +385.95.482.8888

info@artdental.hr