BIJELE PLOMBE

BIJELE PLOMBE

Bijele plombe odnosno estetski ispuni osim što obnavljaju zub istovremeno oponašaju prirodni izgled strukture zuba. Pročitajte u temi bloga kako su bijele plombe potpuno izbacile iz upotrebe crne plombe te koje su sve prednosti korištenja bijelih plombi.

Bijele plombe ili bijeli ispuni danas su skoro potpuno izbacile iz upotrebe crne (amalgamske) plombe. Bijele plombe su estetski veoma prihvatljive jer su u boji zuba i u potpunosti vraćaju prirodni izgled zuba bez očite razlike između zdravog i „plombiranog“ dijela zuba, dok je kod amalgamskih (crnih) ispuna ta razlika zbog crne neugledne boje očita.

Prije se smatralo da su crne plombe dugotrajnije stoga i bolje, ali današnji napredak suvremenih stomatoloških materijala to pobija i u potpunosti stavlja bijele plombe na prvo mjesto izbora.

Osim lijepog izgleda, druga vrlo bitna razlika kod bijelih plombi je u poštedi zdravog zubnog tkiva. Crne plombe su po svojem sastavu mješavina različitih metala poput srebra, bakra, žive i mehanički se vežu za zubno tkivo.

Da bi ta veza između crne plombe i zuba bila dobra mora se odstraniti veći dio zubnog tkiva , ne samo kariozni dio zuba nego i zdravi dio zuba da bi se mogao postići određeni pravilni oblik „rupe“ u zubu u koju ide plomba .

Za razliku od njih, bijele plombe su po svom sastavu kompozitne smole i one se za zub vežu kemijski . Za kemijsku vezu nije potrebno dirati zdravi dio zuba nego se otklanja samo dio zuba koji je zahvaćen karijesom.

Za izradu bijele plombe je dovoljan jedan posjet stomatologu gdje se prvo odstrani karijes iz zuba, zatim se zub kemijski obradi, pripremi i stavlja se bijeli ispun koji u potpunosti rekonstruira i imitira prirodni izgled zuba sa svim kvržicama i udubinama za postizanje savršenog zagriza.

Bijela plomba se završno ispolira gumicama i četkicama da bude gladak kao i ostali zubi.

Bijele plombe predstavljaju modernu dentalnu medicinu jer estetski vrlo dobro zadovoljavaju. Njih je također bitno promatrati i redovito pratiti. Mijenjaju se pri nalazu karijesa ili nepravilnih popucalih rubova. Kompozitni ispuni od kojih se rade tzv. “bijele” plombe danas su vrlo stabilni, čvrsti i lako se poliraju.

Osim u slučaju karijesa, bijele plombe se primjenjuju i u slučajevima traume (loma) zuba, kad su zubi istrošeni ili se želi zatvoriti prostor između zuba.

U artDentalu koristimo najbolje estetske materijale za bijele plombe koji najbolje imitiraju prirodan izgled zuba.

Prepustite nam se s povjerenjem i doznajte sve što Vas zanima o bijelim plombama (ispunima) očekujemo vas na Kastvu na adresi Tometići 1D.

Nazovite nas ili pošaljite email:

Tel: +385.51.582.888, mob: +385.95.482.8888

info@artdental.hr

Bikers Club artDENTAL

Svi ljubitelji motora i brze vožnje, učlanite se u ART dental biker klub i odobrit ćemo vam stalne popuste na naše usluge. Registriraj se!