Fiksni ili mobilni aparatić – koji odabrati?

Niste u potpunosti sretni s izgledom vašeg osmjeha ili imate problema sa zagrizom? Rješenje je ortodontski aparatić za zube.

Postoji više vrsta aparatića za zuba ali glavna njihova podjela je na mobilni koji se može vaditi iz usta i fiksni koji je cijelo vrijeme u ustima.

Mobilni aparatić za zube

Pod mobilnim aparatićem uglavnom mislimo za aparatiće namijenjene djeci koja još imaju mliječne zube. Koriste se za liječenje ili pak sprječavanje nepravilnosti zubi.

Problemi sa zagrizom i kako se liječe kod djece i odraslih

Uzroci nepravilnog zagriza mogu biti genetika, prerani gubitak zubi, nepogodne navike kao što su predugo korištenje dude, sisanje palca ili nekog predmeta. Pročitajte više o problemima sa zagrizom te o mogućnostima liječenja.

Što je nepravilan zagriz?

Da bi znali što je nepravilan zagriz kod djece i odraslih prvo moramo objasniti što je pravilno: u zagrizu  gornji zubi trebaju biti u preklopu preko donjih jer je gornji zubni luk širi i treba postojati određeni razmak među prednjim zubima koji nije previše vidljiv.

Najčešći problemi sa zagrizom

Kako smanjiti oteklinu na licu uzrokovanu zbog problema sa zubima?

Glavni razlog dolaska pacijenta na hitnu službu je oteklina na licu zbog zuba. Klasični znakovi akutne upale su toplina ,crvenilo,oteklina i bol. Da li ste se ikad susreli sa oteklinom lica zbog zuba? Ako jeste onda vjerovatno znate o čemu pričam a ako niste evo ovo je prilika da pročitate naš blog i educirate se kako postupiti u tim trenucima.

Uzroci nastanka otekline na licu

Oteklina na licu može nastati nakon:

  • vađenja zuba,
  • nakon operacije,
  • stavljanja implanta,
  • upale zuba, zbog dubokih džepova kroz koje mogu ući bakterije i proširiti se iz korijena prema kosti gdje razaraju kost i probijaju prema tkivu.

Koji dio lica će biti zahvaćen sve ovisi o poziciji zuba.

Bikers Club artDENTAL

Svi ljubitelji motora i brze vožnje, učlanite se u ART dental biker klub i odobrit ćemo vam stalne popuste na naše usluge. Registriraj se!