Gangrena zuba- uzroci, simptomi, liječenje

Gangrena zuba- uzroci, simptomi, liječenje

Najčešći uzrok gangrene zuba je nedovoljna oralna higijena, odnosno neizliječeni karijes. U našem novom blogu možete saznati više o uzrocima, simptomima i načinu liječenja gangrene zuba.

Što je gangrena zuba?

Gangrena je odumiranje, odnosno truljenje tkiva. Kada su u pitanju zubi gangrena se pojavljuje u prostoru zubnog živca.

Zubni živac se nalazi u srcu zuba, prekriven je tvrdim tkivima: dentinom i caklinom. Ako dođe do karijesa koji svojim napredovanjem uništi taj zaštitni sloj zuba, infekcija se širi dalje do živca.

Uzroci gangrene zuba

Zubni živac na širenje karijesa može reagirati na nekoliko načina:

  • upalom, boli,
  • oteknućem ili
  • gangrenom.

Uzrok gangrene ne mora biti samo karijes. Ponekad do gangrene dođe ako se prilikom čišćenja karijesa previše približimo živcu.

Razne traume zuba i udarci također mogu pokrenuti mehanizme u zubu koji dovode do odumiranja živca. Sam proces može biti i bezbolan, najčešće su u pitanju kronične upale koje ne bole uopće ili se osjeti samo povremeno smetnja koja s vremenom sasvim utihne.

trauma zuba

trauma zuba

Simptomi gangrene zuba

Simptomi gangrene zuba ponekad mogu biti toliko slabi da gangrena zuba može proći i nezamijećeno od strane pacijenta, a mi ju u ordinaciji onda uočimo kliničkim pregledom kao zub koji je promijenio boju, ne reagira na hladno ili toplo.

Gangrenozni zub, zbog promjena koje nastaju unutar njega, može biti tamniji od ostalih zuba. Sama promjena boje nam ukazuje da bi se moglo raditi o gangreni.

Na panoramskoj  snimci zuba gangrena nije vidljiva, osim ako se upala već počela širiti oko vrška korijena na okolnu kost. Tada govorimo o zubnom apscesu uzrokovanom zubnom gangrenom.

Simptomi ovise o brzini napredovanja upale, a mogu biti od jakih bolova koji ne prolaze od tableta protiv bolova, do sasvim „tihe“ boli koja nije dovoljna čak ni da se odlučite posjetiti svog stomatologa.

Liječenje

Najdjelotvornija terapija gangrene zuba je liječenje zuba. Liječenje započinje čišćenjem karijesa i „otvaranjem“ krune zuba, kako bi se moglo pristupiti zubnom živcu.

Otvaranje zuba zahvaćenog gangrenom otpušta plinove truljenja koji su se s vremenom nakupljali unutar krune zuba i taj miris je dobro poznat svakom tko ga je samo jednom osjetio.

Posebnim instrumentima vadi se inficirano tkivo, dezinficira i čisti raznim tekućinama i nakon što smo sve očistili i osušili, puni se prazan prostor. Takav zub više nema živca, ali nije izvor daljnje infekcije i može ostati u funkciji dugi niz godina.

Ponekad je gangrena, kao i karijes, previše napredovao, pa se u dogovoru s pacijentom odlučujemo na vađenje tog zuba.

U svakom slučaju infekcija koja je u ustima vrlo jednostavno može krvotokom prijeći dalje na druge udaljene organe i vrlo ju je važno eliminirati, unatoč tome što možda nema jakih simptoma i bolova.

Uvijek napominjemo važnost redovnih kontrola, i još jedno molimo, posjetite vašeg stomatologa jednom godišnje, unatoč tome što vas ne boli ništa!