Gummy smile- što je i kako se liječi?

Gummy smile- što je i kako se liječi?

Sigurno ste primijetiti da neke osobe pri smijanju pokazuju previše desni. Obično se radio svim gornjim prednjim zubima, i u tom slučaju govorimo o gummy smile-u.

Pročitajte više o ovoj temu u našem današnjem blogu!

Vidljivost i veličina zuba uvelike utječe na estetiku osmijeha. Zubno meso uokviruje zube, ali nije poželjno da se vidi pri osmijehu.

Vidljivost zubnog mesa u osmijehu do 2 mm je još prihvatljiva, ali sve više od toga nije estetski i takav osmijeh, odnosno stanje, gdje je zubno meso jako vidljivo pri osmijehu, zovemo “gummy smile”.

Razlozi povećane vidljivosti zubnog mesa

Nekoliko je mogućih uzroka povećane vidljivosti zubnog mesa u osmijehu:

  • pretjeran razvoj gornje čeljusti,
  • kratka gornja usnica,
  • pretjerana pokretljivost gornje usne,
  • kašnjenje u erupciji zubi,
  • abrazija (prekomjerno trošenje) i
  • elongacija zuba (prekomjerno nicanje).
podizanje desni

podizanje desni

Metode liječenja gummy smile-a

Da bi se odredila metoda liječenje potrebna je detaljna analiza i multidisciplinaran pristup da bi se otkrio točan uzrok “gummy smile”-a.

Linija gdje se spajaju zubi i gingiva ocrtava Vaš osmijeh i vrlo je važna u krajnjim rezultatima svakog protetskog rada.

Ponekad se neki nedostatak može prikriti gornjom usnom, ali kod jako vidljivih desni neminovno je da će disbalans veličine zubnih kruna biti “šaka u oko”.

Također, gubitkom zuba gubi se i dio kosti koja je držala taj zub, a zajedno s njim i zubno meso  te kao posljedica dolazi disharmonija linije zubnog mesa.

Radi se o iznimno nepovoljnoj situaciji i za pacijenta i za stomatologa, prilikom izrade protetskih nadomjestaka. Rozo-bijela estetika je prioritet u estetskoj stomatologiji.

Podizanje desni

Podizanje desni je jedna  od metoda kojom možemo korigirati vidljivost zubnog mesa u osmijehu. U tom slučaju najčešće se koristi laser ili klasična kirurško – parodontološka terapija (gingivektomija, gingivoplastika, osteoktomija, osteoplastika).

Zubi se vizualno povećaju, a linija zubnog mesa podiže što pridonosi boljoj estetici.

Nakon zaraštanja se mogu nadoknaditi zubi ili staviti ljuskice na već postojeće zube da bi se postigao toliko željeni široki osmijeh i vrhunsku estetiku.

gingivektomija

gingivektomija

Ostale metode liječenja gummy smile-a

Ostale metode liječenja gummy smile-a su:

  • ortodontska terapija,
  • plastika gornje usnice,
  • botox gornje usnice, odnosno stabilizacija pretjeranih pokreta gornje usne čime se također može smanjiti vidljivost desni u osmijehu.

Cijena liječenje gummy smile-a

Isto tako, s obzirom na raznolikost metoda liječenja, različite su i cijene liječenja te je nemoguće bez detaljne analize reći koliko košta terapija u slučaju gummy smile-a.

Svaki je osmijeh individualan i zahtijeva poseban pristup da bi se došlo do vrhunskog rezultata na obostrano zadovoljstvo.

Obratite nam se s povjerenjem!