Hitna stanja u stomatologiji

Hitna stanja u stomatologiji

Kao i u ostalim granama, i u stomatologiji se mogu pojaviti stanja koja zahtijevaju hitnu intervenciju. Takva stanja zahtijevaju spremnost i brzu reakciju.

U nastavku pročitajte koja su to hitna stanja u stomatologiji!

Ozljede zuba

Ozljeda ili trauma zuba nastaje izlaganjem zuba nekoj sili, koja može biti jača ili slabija, te može uzrokovati lom tvrdog zubnog tkiva i/ili strukture koje fiksiraju zub u kosti.

Sila koja uzrokuje traumu može biti:

  • direktna (pad s bicikla pri čemu zub direktno udara o tlo),
  • indirektna (udarac u donju čeljust pri čemu donji zubi udaraju u gornje).

Svaka ozljeda zahtijeva hitnu intervenciju jer gubitak vremena smanjuje mogućnost uspješnosti spašavanja zuba.

Populacija koja je najviše sklona traumatskim ozljedama zubi su djeca. Uglavnom stradaju prednji zubi, pogotovo ako su nagnuti prema van, a stražnji vrlo rijetko.

Ponekad ozljede zubi izgledaju zastrašujuće zbog oštećenja okolnih mekih tkiva – usne, područja oko usana, zubnog mesa. Javlja se jače krvarenje, no ako isperete ozlijeđeno područje običnom vodom, vidjet ćete da ozljeda nije strašna kao što se na prvi pogled čini.

Vrste ozljeda zuba

Ozljede dijelimo na:

  • ozljede tvrdih zubnih tkiva
  • ozljede potpornih struktura zubi.

Možemo ih razlikovati po tome klima li se zub ili ne, odnosno nalazi li se u istom položaju kao i prije traume – ako ne, tada je uništena potpora zuba koja ga učvršćuje u kosti.

Ozljede tvrdih zubnih tkiva su prepoznatljive po odlomljenim dijelovima zuba.

trauma zuba

trauma zuba

Kako se liječi trauma zuba?

Za svaku navedenu situaciju postoji rješenje. Zub koji je traumatiziran i pomičan, fiksira se tzv. splintom – metalnom žicom ili kompozitnim vlaknima, koji imobiliziraju zub tijekom 7 dana i potiču ga na oporavak.

Ako je zub pomaknut sa svoje prirodne pozicije, vraća ga se na njegovo mjesto, te imobilizira, ali na 2-3 tjedna. To vrijeme nam je potrebno da se oporavi parodontni ligament te ponovno uspostavi čvrsta veza zuba i kosti.

Uspješnost spašavanja zubiju koji su potpuno izbijeni iz kosti ovisi o tome koliko dugo su zubi van usta, te gdje su bili odloženi do dolaska kod stomatologa. 

Unutar 2 sata od traume mogućnost spašavanja zuba je relativno visoka. Međutim, pulpa zuba (živac) se u tom slučaju neće spasiti jer su traumom presječene krvne žile.

Kod mliječnih zuba i mladih trajnih zuba, gdje nije došlo do završetka razvoja korijena, ako unutar 30 min vratimo zub, moguće je da će se u njegovom korijenu ponovno uspostaviti cirkulacija, te će on završiti svoj rast.

Za procjenu stanja zuba i ligamenta, te postavljanje dijagnoze obavezno je napraviti rendgensku snimku, koja će pokazati postoji li fraktura, na kojem mjestu, je li oštećen ligament, itd.

rendgenska snimka

rendgenska snimka

*Važno je znati!

Najbolji način kako transportirati izbijen zub jest sama alveola, odnosno prirodno mjesto zuba u njegovoj kosti. Međutim, dobar medij su također i slina, mlijeko te fiziološka otopina.

Loš izbor bit će suha maramica, obična voda ili alkohol, jer će tako zub dehidrirati i teže se prihvatiti nazad.

Ako replantacija i ne uspije, izbijeni zub može služiti kao privremeno rješenje koje je fiksirano do izrade konačnog rada (zubni implantat ili most).

Obilna postoperativna krvarenja (krvarenja nakon ekstrakcije zuba )

Krvarenje nakon ekstrakcije zuba može biti iz alveole i iz okolne gingive koja je oštećena tijekom zahvata.

Alveola je donekle drugačija rana od ostalih. Drugačija je jer ostaje otvorena. Krvarenje se zaustavlja kada se krv zgruša u alveoli ili u žili iz koje navire u alveolu. Pet do šest minuta nakon ekstrakcije zuba krv se zgruša. Petnaest do dvadeset minuta nakon ekstrakcije zuba pacijentu bi trebalo stati krvarenje.

Krvarenja nakon ekstrakcije zuba mogu biti:

  • produljena
  • naknadna

Produljeno krvarenje je svako krvarenje koje ne prestaje nakon 20-30 minuta nakon ekstrakcije zuba.

Naknadno krvarenje nastaje zbog infekcije u alveoli ili gingivi, u vremenu od 24 sata nakon ekstrakcije. Nastaje zbog infekcije krvnog ugruška koji se raspadne ili zbog ozljede ugruška.

Neizdrživa zubobolja

Zubobolja ili bol u zubu je vrlo česta pojava i kod djece i kod odraslih.

Za zubobolju se kaže da je jedna od najgorih boli koju čovjek može osjetiti.

Razloga za zubobolju može biti puno, no zubni karijes je jedan od primarnih uzroka zubobolje.

Ostali uzroci mogu biti:

Potreban je pregled kod zubara da bi se utvrdio točan uzrok zubobolje i da bi se pristupilo pravilnom liječenju te da ne bi došlo do većih komplikacija.

Ukoliko se nađete u nekoj od navedenih situacija, nemojte paničariti, nego odmah reagirajte. Krvarenje i eventualno prašinu s rane isperite običnom vodom da biste vidjeli što od tkiva je ozlijeđeno. Odmah se javite svom stomatologu koji će Vam postaviti dijagnozu i krenuti s pravodobnim i adekvatnim liječenjem u namjeri da Vam spasi zub.