Izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zubi

  • Izbjeljivanje zubi

Hollywood, poznati glumci, američki osmijeh ….sve nas to navodi na samo jedno…na bijele zube. Izbjeljivanje zubi je postupak kojim možemo posvijetliti zube za nekoliko nijansi te postići željeni efekt bijelih zubi.

Vjerojatno ste čuli za Whitening i bleaching proizvode.

Izbjeljivanje zubi

Koja je razlika?

Whitening proizvodi su visoko abrazivne zubne paste koje samo pomažu u uklanjanju pigmenata nastalih od kave, čaja, duhanskog dima nakupljenih na zubima. Pretjeranim korištenjem može doći do oštećenja cakline.

Bleaching proizvodi se koriste za izbjeljivanje zubi. Za sve vrste bleaching izbjeljivanja koristimo vodikov peroksid u različitim koncentracijama. Prilikom procesa izbjeljivanja zubi, aktivni kisik prodire u caklinu gdje se veže na spojeve pigmenata te se pomoću procesa oksidacije razlaže i tako mijenja boju zuba u svjetliju.

Kakvo može biti izbjeljivanje zubi?

Izbjeljivanje zubi možemo podijeliti na unutarnje i vanjsko izbjeljivanje.

Vanjsko izbjeljivanje zubi

Za vanjsko izbjeljivanje u našim ordinacijama koristimo laser i udlagu za izbjeljivanje zubi.

Laser je odličan za izbjeljivanje zubi i koristi se samo u ordinaciji. On oslobađa energiju potrebnu za ubrzavanje procesa izbjeljivanja. U jednoj posjeti pomoću lasera možemo postići željeni efekt.

Udlaga za izbjeljivanje zubi za razliku od lasera može se koristiti kod kuće. U ordinaciji napravimo udlagu koju kod kuće nosite 8 sati tako da stavite sredstvo za izbjeljivanje u nju.

Izbjeljivanje zubi

Unutarnje izbjeljivanje zubi

Za unutarnje izbjeljivanje zubi potrebno je devitalizirati zub i dobro napuniti kanal. S unutarnje strane otvara se kruna zuba i stavlja se sredstvo za izbjeljivanje na nekoliko dana. Potrebno je da pacijent dođe onoliko puta dok se ne dobije željeni efekt. Nakon izbjeljivanja, zub se napuni materijalom za plombu.

Da li je izbjeljivanje zubi štetno?

Da bi izbijelili zube moramo prvo očistiti zube od kamenca i bilo kakvih upala. Danas je izbjeljivanje zubi toliko napredovalo,dapače u svom sastavu sadrže visoku koncentracije floura, što dodatno pomaže da zubi nakon izbjeljivanja postanu bolje mineralizirani i otporniji na karijes.

Kada ne preporučujemo izbjeljivanje zubi?

Kada ste trudni, za vrijeme dojenja i kod alergijskih reakcija na sastojke pasta za izbjeljivanje. Bitno je znati da izbjeljivanjem nije moguće izbijeliti krunice, mostove, ljuskice i ispune.

Dragi naši, posjetite artDental – centar dentalne medicine u Kastvu (pored Rijeke) i slobodno nam poklonite Vaše povjerenje… .garantiramo blistavo, bijeli osmijeh na licu!