Kako pravilno četkati zube?

Kako pravilno četkati zube?

  • Kako pravilno četkati zube?

Kako izgleda vaša četkica? Da li ribate ili četkate zube? Jeste li i vi među onima koji samo stave pastu za zube na četkicu i protrljate nekoliko puta?  Četkate  li pravilno zube?

cetkice

Danas oko 90% osoba  pere (četka) zube više-manje redovito. Glavni krivac  za nastanak karijesa i bolesti parodonta je zubni plak. Cilj četkanja zubi  je uklanjanje plaka. Plak se najviše nakuplja  na prijelazu između zubnog mesa i zuba. Oralna higjena je ispravna ako je potpuna, a to znači da tri koraka bi se trebalo pridržavati: 1. četkanje, 2. korištenje zubnog konca ili interdentalne četkice, 3. redovite kontrole kod stomatologa.

cetkice

Prvi korak za održavanje predivnog osmijeha je izbor četkice i paste za zube. Korištenjem pogrešne četkice možete iziritirati zubno meso i oštetiti zube. Četkica s mekšim vlaknima odlična je za masiranje zubnog mesa i skidanje mekih naslaga sa zuba.

Potrebno je laganim pritiskom i kružnim pokretima  četkati zube. Pola četkice  prislonite na zubno meso, a drugu polovicu na zub. Vlakna uvijek moraju biti okrenuta prema zubnom mesu pod kutem od 45. Potrebno je temeljito oprati sve plohe zuba, počevši od stražnjih prema prednjima.

Kako pravilno četkati zube?

Za međuzubne prostore kako bi se odstranili ostaci hrane i bakterija koji se sakupljaju u područjima nedostupnima četkici, možete koristiti zubni konac ili interdentalnu četkicu , te jednom dnevno ispirati tekućinom za ispiranje usta. Čišćenje zubnim koncem ili interdentalnom četkicom odstranjuje se do 70 % plaka.

curasept

Nakon pranja zubi četkicu je potrebno isprati toplom vodom i dobro ju osušiti jer držanjem četkice na vlažnom mjestu potaknut će stvaranje bakterija na njezinoj površini.

Četkicu je potrebno mijenjati svaka 3 mjeseca ili prije ako vidite da se glava četkice „rascvjetala“  što je pokazatelj da vjerojatno agresivno perete zube. Izbjegavajte brzo i agresivno  četkanje jer naslage na zubima su mekane. Agresivnim četkanjem jedino možete  naškoditi zubnom mesu i možete izazvati neželjene promjena na caklini čime rezultira preosjetljivošću zuba na hladno.

Četkajte svoje zube jer lijep osmijeh otvara mnoga vrata, a naša vrata su vam uvijek otvorena.

Posjetite artDental – centar dentalne medicine u Kastvu (pored Rijeke).