Kako staviti zaštitni vosak na fiksni aparatić za zube?

Kako staviti zaštitni vosak na fiksni aparatić za zube?

Vosak se osim u svakodnevnom životu također koristi i u stomatologiji. Od velikog je značenja za osobe koje nose fiksni ortodontski aparatić. Pročitajte više u našem novom blogu.

Nakon postavljanja fiksnog ortodontskog aparatića, osim lagane osjetljivosti zuba koja traje nekoliko dana, moguće je osjetiti iritaciju na mekim tkivima (unutrašnja strana usnica i obraza).

Sluznici usne šupljine i usnama je potrebno malo vremena kako bi se prilagodili bravicama. Iritacija najčešće izazove bol i ranice te nelagodu prilikom jela i govora.

zaštitni vosak za bravice

zaštitni vosak za bravice

Zašto koristiti zaštitni vosak?

Kako bi se spriječili ti neugodni simptomi potrebno je koristiti zaštitni vosak za bravice. On osim što štiti od iritacije, ujedno je i siguran za zdravlje.

Ne sadrži otrovne tvari, niti je dokazana alergijska reakcija. Čak i ako se slučajno proguta, ne stvara nikakve posljedice.

Sigurno se pitate kako staviti vosak na aparatić?

Otkine se komadić voska, oblikuje se u kuglicu i pritisne se na aparatić, u blizini mjesta gdje je „nažuljao“ i uzrokovao iritaciju sluznice.

Poželjno je da u ustima „suho“, odnosno da ima što manje sline, kako bi se što bolje mogao aplicirati. Preporučuje se koristiti sve dok rana u potpunosti ne zacijeli.

Vosak se nanosi:

  • na orto bravice, a po potrebi i na mjesto iritacije
  • djeluje kao zaštitni sloj protiv iritacija
nanošenje voska

nanošenje voska

Gdje kupiti vosak za bravice?

Zaštitni vosak za bravice je moguće kupiti u svim bolje opremljenim ljekarnama te drogerijama.

Postoji više proizvođača, ali sastav i svrha su isti. Prilikom kupovine je potrebno samo obratiti pozornost na datum isteka roka trajanja.

Zaštitni vosak za bravice omogućuje što ugodnije nošenje ortodontskog aparatića, bez prisutnosti boli i mogućih iritacija.

Fiksni aparatići za zube danas su estestki prihvatljivi. Svaka vrsta ortodontskog aparatića ima neke svoje prednosti i nedostatke. O svemu tome najbolje informacije dobiti ćete od specijalista ortodonta.

Ukoliko želite saznati da li ste i vi kandidat za nošenje aparatića za zube slobodno dođite u našu kliniku artDENTAL na Kastvu na besplatne konzultacije.

Slobodno nam se obratite!