Kako zadržati ravne zube nakon fiksnog aparatića za zube

Kako zadržati ravne zube nakon fiksnog aparatića za zube

Današnji pacijenti vrlo rado prihvaćaju ortodonsku terapiju. Cilj ortodontske terapije nije samo estetika već i poboljšanje funkcije zubi.

Svi koji su nosili aparatić za zube s nestrpljenjem čekaju dan kada će ga skinuti, međutim skidanje aparatića ne znači i završetak terapije. 

Nakon skidanja aparatića počinje faza retencije, odnosno zadržavanje zubi kako bi se stabilizirali i kako se nebi pomaknuli u položaj u kojem su bili prije nošenja aparatića.

Hoće li se zubi zadržati u stabiliziranom položaju ovisi o sljedećim faktorima: 

  • dobi pacijenta, 
  • anatomskim karakteristikama, 
  • prvobitnoj anomaliji, 
  • postignutom rezultatu. 

S obzirom da su zubi u konstantnom pomaku, faza retencije predstavlja sastavni dio ortodontske terapije i jednako je bitna kao i nošenje aparatića.

Retaineri ne pomiču zube već ih samo fiksiraju, zadržavaju u postojećem stanju nakon uklanjanja fiksnog aparatića.

Koliko dugo je potrebno nositi retainer, o tome odlučuje ortodont. Preporuka je nositi čim duže pa čak i zauvijek kako bi zadržali zube ravnima.

Stoga je bitno da ne tražite razloge zašto ga ne nositi jer bi morali ponoviti terapiju sa fiksnim aparatićem.

bravice

bravice

Vrste retainera

Postoje fiksni i mobilni retaineri.

Fiksni retainer je zapravo žica koja se pomoću materijala za plombe zalijepi sa unutarnje strane zuba, najčešće u donjoj čeljusti jer ne smeta pri zagrizu.

Mobilni retainer ili udlaga je u obliku prozirne tvrde plastike koja tijesno prianja na zube, a napravljena je na temelju otiska čeljusti i nosi se po uputama ortodonta, održava se pranjem  četkicom i pastom u hladnoj vodi. Kada nije u ustima mora biti u kutijici. Zabranjeno je jesti s retencijaskim aparatićem jer se može oštetiti. 

Vrlo je važno retainer napraviti odmah nakon skidanja aparatića kako bi se skratila mogućnost pomicanja zubi.

Ukoliko ga izubite ili vam pukne potrebno je odmah javiti se svom ortodontu kako bi se u najkraćem mogučem roku mogao napraviti novi.