KERAMIČKI ISPUNI

KERAMIČKI ISPUNI

Keramički ispuni predstavljaju najpreciznije i najkvalitetnije ispune.

Često se koriste kada nedostaje veći dio zubne krune. Često ih nazivamo parcijalnim krunama, a preciznije je reći inlay/onlay/overlay ovisno o površini koju zahvaćaju.  Izrađuju se u laboratoriju na osnovu otiska i rade od čiste keramike, a za zub se cementiraju čvrstim cementima.

Ovisno o veličini razlikujemo keramičke ispune: inlay, onlay i overlay, a ovi indirektni ispuni nadoknađuju oštećenje zuba nastalo karijesom ili traumom. Koncept minimalno invazivne stomatologije ih promovira često više od klasičnih krunica.

Inlay

Inlay

Onlay

Onlay

Indirektni keramički ispuni bolje dosjedaju, čvršći su i dugotrajniji u usporedbi s klasičnim ispunima kompozitnim te kvalitetom superiorniji. Dok se klasični ispuni modeliraju direktno u ustima, keramički ispuni se izrađuju u dentalnom laboratoriju te se cementiraju za zdravi zub.

Razlika između inlaya, onlaya i overlaya je isključivo u veličini. Inlayom se nadoknađuje središnji dio, dok onlay nadomješta oštećenja zuba koji uključuju i pojedine kvržice, a overlay pokriva jamicu sa dvije ili više zubnih kvržica. Mogu se izrađivati od kompozita, zlata ili keramike. Zlato se zbog cijene i neestetskih rezultata napustilo, a kompozitni inlay se vrlo rijetko izrađuje u laboratoriju jer se razvojem kompozitnih materijala može vrlo dobro izraditi i direktno u ustima.

Keramički ispuni tako su postali najpoznatiji indirektni ispuni koji se izrađuju van usta. Kako keramika zadovoljava estetske, biomehaničke i fizikalne kriterije definitivno je materijal izbora za ispune, parcijalne i potpune krunice. Novi keramički materijali dokazali su na više od 30 000 000 nadomjestaka svoju dugotrajnost i kvalitetu.

Vođeni uštedom zdravog zubnog tkiva keramički ispuni su odličan izbor za  srednje velike i velike defekte tvrdog zubnog tkiva, posebno kod karijesa između dva zuba. Obnavljajući karijesom oštećena područja, keramički će ispuni sačuvati maksimalnu količinu zdravog zubnog tkiva, čime bi se osigurala funkcionalna dugovječnost. Zaštititi zub od loma možemo i većim overlayom koji nadomješta žvačnu funkciju i sprječava lom.

Idealno adaptirani rubovi ovakvih ispuna u kontakti s drugim zubima predstavljaju lakše održavanje. Kompozitni ispuni se, mikroskopski gledano, skupljaju tijekom polimerizacije (stvrdnjavanja), dok laboratorijski izrađeni inlayi i onlayi ostaju trajno dimenzionalno nepromjenjeni. Kvalitetniji su i po pitanju boje zuba budući da je keramika apsolutno intertna na pigmente iz hrane.

Keramički ispuni su najbolje rješenje suvremene stomatologije za restauraciju prirodnih zuba.

I zato nam se slobodno obratite!

Posjetite artDental – centar dentalne medicine u Kastvu (pored Rijeke) i već danas dogovorite sastanak.