KAKO I KOLIKO ČESTO JE POTREBNO PRATI ZUBE?

KAKO I KOLIKO ČESTO JE POTREBNO PRATI ZUBE?

Dentalna higijena je prva i najvažnija stavka održavanja ne samo zdravlja zuba nego i cijele usne šupljine.

Prvi korak za održavanje predivnog osmijeha je izbor četkice i paste za zube. Korištenjem pogrešne četkice možete iziritirati zubno meso i oštetiti zube. Četkica s mekšim vlaknima odlična je za masiranje zubnog mesa i skidanje mekih naslaga sa zuba.

Zubi se četkaju laganim pritiskom i kružnim pokretima. Pola četkice prislonite na zubno meso, a drugu polovicu na zub. Vlakna uvijek moraju biti okrenuta prema zubnom mesu pod kutom od 45 stupnjeva. Potrebno je temeljito oprati sve plohe zuba, počevši od stražnjih prema prednjima.

Treba oprati prvo jednu pa drugu čeljust. U čeljusti s kojom krenemo prvo krenemo s vanjskim plohama, okrenutu prema obrazu i usnama, četkicu položimo horizontalno pod kutom od 45 stupnjeva na zubne vratove tako da pola četkice bude na zubu, a pola na gingivi i lagano, rotirajućim, malim vibrirajućim pokretima očistimo vanjske plohe.

Zatim isto ponovimo s unutarnje strane, a za prednje zube četkicu povlačimo vertikalno, u smjeru od zubnog mesa prema vršku zuba. Vrlo bitno je ići u tom smjeru jer tako čuvamo zubno meso i onemogućujemo da se povuče od četkanja.

Zadnje što prođemo su sve grizne plohe. Vrlo je bitan položaj četkice pod kutom od 45 stupnjeva jer na taj način masiramo gingivu i čistimo zube jer upravo rubno uz zub se skuplja kamenac, a ovim načinom čišćenja to se sprječava. Cijeli isti postupak ponovimo za drugu čeljust.

Kada je sve gotovo, jezikom treba proći po svim površinama zuba i tamo gdje osjetimo da je još malo hrapavo, ponovimo čišćenje dok nije sve glatko.

Četkica za zube nakon pranja treba izgledati kao da je nova, bez rascvalih vlakana. Ukoliko je četkica uništena znači da je pranje preagresivno. Svaka 3 mjeseca treba promijeniti četkicu.

Za prostore između zuba koristi se interdentalna četkica koju samo jednom uguramo u prostor između zuba i izvadimo. Postoje različite veličine ovisno o veličini prostora.

Koristi se i zubni konac i već gotova drška sa zubnim koncem. Kod uporabe zubnog konca važno je biti pažljiv prema zubnom mesu tako da je dio zubnog konca omotamo između dva prsta svake ruke sa malim razmakom između ruku i pažljivo konac samo unesemo uz jedan pa drugi zub u interdentalnom prostoru.

Zubna pasta treba sadržavati flour u koncentracijama prilagođenima dobi , za djecu i za odrasle. Djeci po rođenju treba prve nikle zube čistiti gazom dok ne budu u mogućnosti za pranje, a do 6 godine roditelj treba djetetu prati i nadgledati dijete kako pere zube jer dijete nije dovoljno manualno spretno.

Zube je najvažnije prati ujutro i navečer, oko 3-5 minuta. Ukoliko se zubi peru nakon obroka ne bi trebalo prati prvih pola sata nakon obroka jer je zubna caklina porozna i osjetljiva.

Nakon pranja zubi četkicu je potrebno isprati toplom vodom i dobro ju osušiti jer držanjem četkice na vlažnom mjestu potaknut će stvaranje bakterija na njezinoj površini.

Temeljita i redovita oralna higijena uz pravilnu prehranu najbolji su savjet za uredan stomatološki karton.

Četkajte svoje zube jer lijep osmijeh otvara mnoga vrata, a naša vrata su vam uvijek otvorena.

Posjetite artDental – centar dentalne medicine u Kastvu (pored Rijeke)

Nazovite nas ili pošaljite email:

Tel: 051.582.888, mob: 095.482.8888

info@artdental.hr