Konzervativna stomatologija

Konzervativna stomatologija je grana stomatologije koja rješava probleme zubi oštećenih karijesom ili traumom. Liječenje zubnog korijena (endodoncija) i rekonstruiranje izgubljenog dijela zuba plombom (ispunom) osnovni su tretmani konzervativne stomatologije.

Endodoncija (devitalizacija) se bavi tretiranjem korijenskog kanala zuba. Zubar pristupa obrađivanju korijenskog kanala za to adekvatnim instrumentima i kemijskim sredstvima, te ga, po obradi, hermetički puni. Upaljen zubni živac potrebno je ukloniti iz zubnog kanala da bi se spriječilo širenje upale na okolno tkivo, kao i moguć gubitak zuba. Na radiološkim snimkama širenje upale vidi se kao upalni proces u kosti oko korijena zuba (granulom ili cista).

skica PK-manja

Nakon liječenja zuba, nedostatak zubnog tkiva potrebno je nadomjestiti. Kad je to moguće, to se čini izradom ispuna (plombi). No, ponekad je nedostatak zubnog tkiva prevelik te se zub, da ne bi došlo do frakture, ojačava nadogradnjama – kolčićima koji se ugrađuju u zubni kanal. Na taj način omogućavamo bolje opterećenje umrtvljenog (avitalnog) zuba te mu produžavamo vijek trajanja.

Plomba (ispun) je rekonstrukcija zuba u njegov prvobitni oblik i boju. Razvoj materijala u suvremenoj stomatologiji omogućava rekonstrukciju zuba uz izuzetno estetsku komponentu, a pri tome zadržavamo kvalitetu i dugotrajnost plombi. Bijele plombe danas više nisu luksuz nego osnova za bazno nadoknađivanje dijela zuba koji nedostaje. U slučaju kada fali veći dio zubne krune, opcija može biti inlay kao oblik laboratorijske plombe. Krunica od metal keramike, cirkon keramike ili press/prešane/bezmetalne keramike savjetuju se kao rješenje kod nedostatka gotovo cijele krune zuba ili promijenjene boje nakon endodoncije.