Liječenje upale zuba

Liječenje upale zuba

Brojni stručnjaci se slažu da je bol zuba jedna od najjačih boli koje čovjek može osjetiti u životu.

Zubobolja se može se razviti kada je živac unutar zuba upaljen zbog karijesa ili teške ozljede. Upala zuba se širi oko korijena te dovodi do akutne boli koja se pogoršava na zagriz. Bez liječenja upale zuba bakterije se mogu širiti dalje po tijelu i mogu ugroziti život pacijenta.

Većinom pacijenti odgađaju liječenje upale zuba dok ne dođe do velike boli koje više ne mogu podnijeti te se tada najčešće javljaju svom stomatologu. Zato uvijek kažemo da je kontrola jednom godišnje veoma važna.

Simptomi koji su povezani s upalom zubnog živca su: bol na hladno koja traje dugo nakon podražaja, bol na toplinu, spontana bol , bol na zagriz, oteklina i gnojni ‘prištić’.

Većina pacijenta ne osjeća tegobe poput ovih navedenih, pa nažalost ne dođu na vrijeme na pregled.

Prilikom pisanja ovog bloga prisjetila sam se jednog svog pacijenta koji je došao na pregled jer je primijetio „prištić“ iznad zuba. Trebalo mu je vremena da se odluči na dolazak zubaru jer je mislio da ako sam istisne „prištić“ da će proći. TO NIJE ISPRAVNO! Kada se odlučio doći na detaljan pregled ustanovili smo da su dva zuba obuhvaćeni velikom upalom.

Liječili smo upalu zuba s time da smo pacijentu objasnili da je potrebno pričekati neko vrijeme da vidimo da li će se upala povući, u protivnom, zubi se moraju vaditi. Da pacijent nije toliko čekao vjerojatno bi se upala zubi proširila i na zub do. Liječenje upale zuba može biti jednostavan zahvat ali ako dugo čekate može se zakomplicirati.

Liječenje upale zuba je zahvat za koji je potrebna anestezija. Prvo otvaramo zub i tražimo kanale u korijenu zuba gdje se nalazi živac. Pomoću seta iglica različitih debljina izvadimo živac i isperemo kanal s tekućinama koje ubijaju bakterije. Bitno je proći kroz cijeli kanal da bi mogli doći do upale oko korijena. Proširene i dezinficirane kanaliće potrebno je popuniti punilom koje će spriječiti širenje bakterija u kost. Liječenje upale zuba je gotovo tek kada se na zubu napravi trajna plomba ili krunica.

Nakon liječenja upale zuba može se pojaviti bol koja je normala i prolazna. Možete uzeti tabletu protiv bolova. NE antibiotik! Važno je koristiti antibiotike samo kada oteknete, osjetite povišenu temperaturu ili su vam povećani limfni čvorovi nakon liječenja upale zuba. Bitno je konzultirati se sa svojim stomatologom.

Da bi liječenje upale zuba bilo uspješno potrebno je napraviti snimke zuba prije i poslije liječenja upale te kontrolne snimke svakih šest do dvanaest mjeseci. Ako je upala zuba i dalje prisutna potrebno je napraviti apikotomiju -manji kirurški zahvat kojim se odstranjuje vršak korijena s upalom.

Liječenje upale zuba je bitno i ne ignorirajte simptome!

Na pojavu prvih simptoma posjetite artDental – centar dentalne medicine u Kastvu (pored Rijeke).

Nazovite nas ili pošaljite email:

Tel: +385.51.582.888, mob: +385.95.482.8888

info@artdental.hr