METALNA ILI KOMPOZITNA NADOGRADNJA

METALNA ILI KOMPOZITNA NADOGRADNJA

Zub oslabljen karijesom često je podložan lomljenju uslijed čvršćeg zagriza kore tvrđe hrane. Takvi zubi nekada su se odmah vadili, no danas lom krune zuba ne mora nužno značiti i njegov gubitak.

Naime, temeljem rendgenske slike može se utvrditi je li korijen zuba zdrav, odnosno pogodan za nadogradnju zuba, a takvi korjeni trebali bi biti čvrsti, masivni, ravni i karijesom neoštećeni.

Metalna ili kompozitna nadogradnja zuba je fiksno protetski nadomjestak koji se stavlja u korijen zuba i nadomješta krunu zuba. Važno je naglasiti da nadogradnja zuba nije završni stomatološki tretman, nego je na njih potrebno staviti i kompozitni ispun ili krunicu. U današnje vrijeme više se koriste kompozitne nadogradadnje od metalnih koje se jako rijetko koriste.

Kompozitne nadogradnje zuba se izrađuju direktno u ustima dok se metalne izrađuju u dvije faze; prva faza je uzimanje otiska u ordinaciji, a druga izrada iste u dentalnom laboratoriju.

Nadogradnji zuba se pristupa kada imamo liječeni korijen u ustima bez prisutnosti krune, te nam nadogradnja služi kao potpora za krunicu.

Da bi se metalna ili kompozitna nadogradnja zuba mogla kvalitetno napraviti potrebno je izliječiti zub, napuniti ga do kraja korijena, obavezno snimiti rendgensku snimku koja mora pokazati zadovoljavajuće rezultate liječenja te tek tada možemo pristupiti nadogradnji.

Postupak postavljanja metalne ili kompozitne nadogradnje zuba je bezbolan iz razloga jer je zub liječen.

Metalna ili kompozitna nadogradnja zuba se postavlja u korijen zuba koji se pomoću cementa učvrsti te se sa dodatnim materijalom nadogradi krunski dio zuba. Nakon cijelog tretmana izmodelira se kruna zuba u kojoj je nadogradnja poput „armature“ te učvršćuje korijen zuba. Nadograđeni zub potrebno je zaštititi keramičkom krunicom.

Metalna ili kompozitna nadogradnja zuba danas se svakodnevno koristi u zubnim ordinacijama, te se čak i neki potpuno uništeni zubi mogu vrlo kvalitetno popraviti i služiti još dugi niz godina.

Također, nadogradnje se ponekad stavljaju u zube i preventivno, kod liječenih zubi čija je struktura znatno oslabljena da ne bi došlo do loma.

Upravo zbog ovih mogućnosti koje imamo danas u našim ordinacijama nikad ne treba odmah odustati od nekoga zuba jer ukoliko je korijen čvrst.

Upravo zato je veoma važno odmah reagirati nakon loma zuba jer ukoliko je korijen čvrst, a zub izliječen, izrada nadogradnje i krunice na zubu bit će jednostavnija nego što mislite.

Posjetite artDental – centar dentalne medicine u Kastvu (pored Rijeke)

Bikers Club artDENTAL

Svi ljubitelji motora i brze vožnje, učlanite se u ART dental biker klub i odobrit ćemo vam stalne popuste na naše usluge. Registriraj se!