Mrlje na zubima, dentalna fluoroza

Mrlje na zubima, dentalna fluoroza

Svi mi želimo lijepe, bijele i blistave zube, no nerijetko se suočavamo s obojenjima i mrljama na zubima. Postoji nekoliko uzroka obojenja i mrlja na zubima.

U našem blogu pročitajte više o ovoj temi!

Bijele mrlje na zubima – dentalna fluoroza

Zubna caklina je tvrdo zubno tkivo koje prekriva krunu zuba i, osim što štiti zub, daje mu lijepu bjelkastu boju.

Prirodno netko može imati svjetlije ili tamnije zube, ali za caklinu generalno kažemo da je bijele boje.

Boja zuba ovisi o njenoj debljini, prozirnosti, ali i promjenama unutar strukture cakline. Promjene na caklini nam mogu ukazati na neki problem ili patologiju kao što je karijes, ali ponekad se na caklini nalaze bijele ili žućkaste mrljice koje nisu znak za uzbunu već samo estetski problem.

Bijele mrlje na zubima, ukoliko nisu znak početnog karijesa, što je također moguće, najčešće su uzrokovane dentalnom fluorozom. Bijele mrlje se ne popravljaju, nisu opasne i tijekom života najčešće ostanu nepromijenjene.

karijes

karijes

Dentalna fluoroza je razvojni poremećaj u strukturi cakline i nastaje kod prekomjernog unošenja floura u stadiju kada zub nastaje, a tvrda tkiva se tek formiraju.

Fluor je dobar za jačanje zubne cakline, ali mora se unositi u točno propisanim količinama jer se u suprotnom njegov suvišak očituje kao bijele, žute ili čak smeđe mrlje na zubima.

Zubi mogu izgledati šareno, a u ozbiljnijim slučajevima dentalne fluoroze na površini zubne cakline se mogu zamijetiti i male rupice.

Zadnjih godina je pojava flouroze u porastu zbog povećanog unošenja fluora iz više izvora; fluoridirana voda, zubne paste, oralni nadomjesci floura, ali i premazi sa fluorom.

Važno je i područje u kojem živimo jer nije jednaka količina fluora u vodi svugdje. Nemojte uzimati proizvode sa fluorom na svoju ruku jer se može dogoditi da, u dobroj namjeri, efekt ne bude poželjan.

Žute ili smeđe mrlje na zubima

Žute ili smeđe mrlje mogu ukazivati na više problema. Ovime želimo napomenuti da nije svaka mrlja na zubu od fluora. Mrlje koje se pojavljuju zbog fluoroze najčešće su simetrično na dva para ili više parova zubi. U anamnezi pacijenta provjeravamo da li je i u kojoj količini vršena dodatna fluoridacija. Kod takvih ozbiljnijih promjena potrebno je vršiti češće kontrole jer je takva caklina sklonija daljnjim promjenama, pucanju, trošenju i slično.

Crne mrlje na zubima

Crne mrlje obično su intenzivnije uz samo zubno meso. Najčešće se pojavljuju radi konzumacije određene hrane i pića te predstavljaju estetski problem.  Istovremeno dolazi do naseljavanja bakterije u njima koje u početku ugrožavaju zdravlje desni, a ujedno dovode i do karijesa zuba.

Najčešće crne pigmentacije nalazimo kod pušača i ljudi koji piju mnogo obojenih napitaka poput kafe i čaja. Pigmentacije se vrlo teško odstranjuju četkicom, ali najčešće ih je nemoguće odstraniti.

Crne točkice na zubima

Problem pojavljivanja crnih točkica na zubima, najčešće se susreće kod djece. Razloga može biti više; od raznih unutarnjih poremećaja, pojave karijesa kao i genetska predispozicija, nedostatak kalcija i sl.

Ukoliko ste na svojim zubima ili zubima svoga djeteta primijetili bilo kakve promjene ili mrlje važno je javiti se svom stomatologu na procjenu. Nakon kratkog pregleda i razgovora najčešće će se brzo otkriti njihov uzrok.