Zubna Protetika

  • protetika

Protetika obuhvaća planiranje i izradu protetskih nadomjestaka, fiksnih ili mobilnih, pritom poštujući funkcionalnost i estetiku.

Od izuzetne je važnosti kvalitetan zubotehnički laboratorij koji blisko surađuje sa zubarom.

Prepustite nam se s povjerenjem i zavolite svoj osmijeh!

Fiksna protetika

Fiksni protetski radovi su trajno cementirani radovi koje pacijent sam ne može skidati, a nadomještaju izgubljene ili funkcionalno i/ili estetski neadekvatne zube.

Najčešći radovi su krunice (navlake) i mostovi, ljuskice -laminati (veneers), te inlayi, onlayi, overlayi.

Krunica

Izrađuje se na jednom zubu i najčešće na zubima koji su teško oštećeni karijesom ili traumom, zbog čega je potrebno nadomjestiti velike defekte zubne krune.

Kada je potrebno izraditi krunicu?

  • zub destruiran karijesom ili je veliki dio zuba frakturirao te ga je nemoguće rekonstruirati plombom,
  • nakon liječenja zuba, naročito ako nedostaje veliki dio zubne strukture,
  • zubi istrošeni škripanjem,
  • nakon ugradnje implantata na suprastrukturu se postavlja krunica.
krunica

krunica

Krunice mogu biti dio mosta, tada predstavljaju tzv. sidra mosta, a zubi na koje se postavljaju nazivaju se zubi nosači. One ispunjavaju sve funkcije kao i samostalne krunice – nadomještaju oštećenja, osiguravaju estetiku i štite zub, a uz to dodatno služe za pričvršćivanje mosta za zube nosače.

Most

most

most

Most je potrebno izraditi kada u zubnom nizu nedostaje jedan ili više zuba. Most je fiksni protetski nadomjestak omogućuje zatvaranje prekinutog zubnog niza te funkcionalnost i estetiku.

Materijali za izradu krunica i mostova

Krunice i mostovi od metal-keramike izrađeni su od metalne baze koja je u potpunosti prekrivena keramikom, najčešći su radovi u stomatologiji, a zadovoljavaju i funkcionalnost i estetiku.

metal keramika

metal keramika

Bezmetalna keramika se izrađuje kako i samo ime kaže bez metalne baze, što pruža veću mogućnost dobivanja prirodnog izgleda zuba te izrazito visoku esetiku.

Indicirana je za izradu pojedinačnih krunica u prednjem segmentu zubnog niza.

bezmetalna keramika

bezmetalna keramika

Cirkon-oksid je relativno noviji materijal koji zbog svojih odličnih estetskih i funkcionalnih karakteristika, postaje sve češći materijal izbora.

cirkon-oksid

cirkon-oksid

Što su keramičke ljuskice (veneers/viniri ili laminati)?

Keramičke ljuskice, veneers/viniri ili laminati naziv su najmodernijeg pristupa u rješavanju estetskih problema u modernoj dentalnoj medicini.

Keramičke ljuskice su izrazito tanke, te se lijepe na prethodno izbrušenu prednju plohu zubi.

Izrađuju se:

  • kod različitih promjena boje zubi koje ne možemo ispraviti izbjeljivanjem,
  • kod manjih i srednjih oštećenja krune zuba,
  • kod promjene estetike zubi zbog harmoniziranja osmijeha.

Izrađivanju svake ljuskice tehničar pristupa potpuno individualno, te se zbog toga izgled vašeg novog osmijeha može u potpunosti prilagoditi vašem licu, tenu i vašim zahtjevima. Rezultat je predivan osmijeh, koji izgleda potpuno prirodno.

U slučajevima kada je karijes previše razorio krunu zuba i kada se poslije uklanjanja karijesa, dobivena šupljina ne može na zadovoljavajući način nadoknaditi klasičnim ispunom, tada se pristupa izradi inlaya i onlaya.

INLAY I ONLAY

Izrađuju se u laboratoriju te mogu biti kompozitni ili keramički.

Razlika između inlaya i onlaya je da inlay zahvaća maksimalno do dvije površine zuba, a onlay tri i više površina zuba.

MOBILNA PROTETIKA

Kada fiksne protetske nadomjestke nije moguće izvesti, situaciju je moguće riješiti putem mobilnih ili kombiniranih protetskih nadomjestaka.

Proteze se izrađuju kao mobilni zubni nadomjesci koji se mogu i moraju vaditi iz usta radi pravilnog održavanja oralne higijene.

Mobilne proteze mogu biti potpune (totalne) ili djelomične (parcijalne).

Totalne se proteze izrađuju isključivo od akrilata, dok se djelomične mogu izraditi od akrilata (bez metalne baze) ili wirona (s metalnom bazom).

totalna proteza

totalna proteza

Acetal proteza je oblik djelomične proteze koja je u potpunosti izrađena od posebne vrste plastike (acetal) koja omogućuje savitljivost konstrukcije.

Plastičnim kvačicama se hvata za zube nosače. Boja kvačice odgovara boji zuba čime se zadovoljavaju i kriteriji estetike, za razliku od metalnih kvačica kod wironit proteza koje su zbog boje metala najčešće vidljive prilikom govora i smijanja.

acetal proteza

acetal proteza

Kombinirani rad je odlično rješenje kada u čeljusti postoji nekoliko zuba koji svojim brojem i rasporedom ne dozvoljavaju izradu mosta, a ugradnja implantata nije moguća bilo iz zdravstvenih ili financijskih mogućnosti.

kombinirani rad

kombinirani rad

Sastoji se od:

  • fiksnog dijela tzv. mosta koji je trajno cementiran u ustima i
  • wironit proteze koja je mobilna i neophodno ju je skidati svaki dan zbog održavanja oralne higijene.

Na krajevima zubnog mosta nalaze se zglobne veze koje služe za učvršćivanje mobilnog dijela – proteze. 

Zbog čvrstoće i nepomičnosti zubne proteze pacijent ima zadovoljavajuću funkciju žvakanja, a prilikom govora i smijanja nije vidljiv prijelaz između mosta i proteze.