NEPRAVILAN ZAGRIZ

NEPRAVILAN ZAGRIZ

Danas ćemo pisati o temi nepravilan zagriz. Pročitajte do kakvih sve posljedica može doći radi nepravilnog zagriza.

Kako uopće izgleda pravilan zagriz?

Dok budete čitali današnju temu našeg bloga molimo vas da ne skidate osmijeh s lica i pokažete svoje zube jer sve nepravilnosti u ustima možemo riješiti .

Bitno je pratiti rast i razvoj zuba kod djece jer već tada se mogu vidjeti neke nepravilnosti u zagrizu koje u suradnji sa stomatologom možete izbjeći na vrijeme.

Mnogi pacijenti koji nam dođu i kažu da su već nosili aparatić za zube ali i dalje imaju nepravilan zagriz. To se događa jer su zubi stalno u pomaku te imaju tendenciju vratiti se na poziciju gdje su nekad bili odnosno u nepravilan zagriz.

Nepravilan zagriz je potrebno ispraviti na vrijeme jer može izazvati velike bolove u čeljusnom zglobu zbog neravnomjerno raspoređenih sila u ustima, te može doći do loma zuba i povlačenja zubnog mesa.

Vađenje zuba ili neizrastanje zuba u čeljusti također može dovesti do nepravilnog zagriza jer nastaje prazan prostor između zubi te se preostali zubi naginju i pokušavaju zatvoriti taj prostor. Zato je veoma bitno nadomjestiti izgubljene zube u čeljusti .

Kod nepravilnog zagriza teško je održavati oralnu higijenu (u slučaju da su zubi zbijeni ), pa je učestalije nastajanje karijesa i upala zubnog mesa.

Na slikama možete vidjeti nekoliko slučajeva nepravilnih zagriza:

U slučaju kada je donja čeljust ispred gornje; takav nepravilan zagriz zove se progenija. Katkad se ovaj slučaj nepravilnog zagriza mora riješiti kirurški, a ponekad je dovoljno nositi ortodontski aparatić.

Na ovoj slici gornji zubi u potpunosti prekrivaju donje zube, što znači da je zagriz dubok te katkad donji zubi mogu udarati u nepce i izazvati traumu.

Prednji zubi dosta su izbačeni na van, te katkad zbog njih ne možete zatvoriti usne i primorani ste stalno disati na usta što nije dobro za vas i vaše zdravlje.

Vjerojatno biste rekli da je zagriz na ovoj slici odličan, ali kada bolje pogledate desnu stranu vidjet ćete da su stražnji zubi u nepravilnom zagrizu.

Za ispravljanje nepravilnog zagriza potrebna je ortodontska terapija. U težim slučajevima potrebna je suradnja s kirurgom, dok se neki slučajevi mogu riješiti protetskim nadomjescima kao što su ljuskice ili krunice.

Bitno je da kod ispravljanja zagriza ne pristajete na brza rješenja kao što su krunice i mostovi. Dajte priliku ortodonciji, pomoću koje možete sačuvati svoje zdrave zube i dobiti pravilan zagriz.

Ako mislite da je vaš zagriz nepravilan, slobodno dođite do nas na besplatan pregled zuba.

Zapamtite da i male nepravilnosti u zagrizu mogu izazvati velike probleme i zato bolje spriječiti nego liječiti.

Slobodno nam se obratite!

Nazovite nas ili pošaljite e-mail:

Tel: +385.51.582.888, mob: +385.95.482.8888

Bikers Club artDENTAL

Svi ljubitelji motora i brze vožnje, učlanite se u ART dental biker klub i odobrit ćemo vam stalne popuste na naše usluge. Registriraj se!