Nicanje prvih zubića

Nicanje prvih zubića

Kada krene nicanje zubi trebalo bi se dijete dovesti na prvi pregled, najkasnije do 2. godine života i nakon toga na redovne kontrole, ovisno kako kaže Vaš stomatolog.

Prvi zubići koji niču su centralni sjekutići u donjoj čeljusti, a zatim centralni sjekutići u gornjoj čeljusti. Nicanje prvih zubića se može očekivati u dobi od 6 mjeseci starosti, ali mogu krenuti i ranije i kasnije.

Ovo su neki od znakova nicanja prvih zubića:

  • RAZDRAŽLJIVOST – bebe su lošijeg raspoloženja, češće se bude po noći uplakana te samim time su nenaspavana i nemirnija
  • CRVENILO I OTEČENOST GINIGVE– na mjestu gdje će niknuti zubić može se vidjeti oteklina na zubnom mesu i crvenilo
  • GRICKANJE RAZLIČITIH PREDMETA – zbog pritiska koje djeca osjećaju jako im pomaže žvakanje tvrdih predmeta koji rade pritisak pogotovo ako je predmet hladan te zbog toga sve i svašta stavljaju u ustal. Postoje posebne igračke za kupiti koje se drže u frižideru koje služe da olakšavanje boli.
  • SLINJENJE – za vrijeme nicanja je normalno pojačano slinjenje pa može doći i do pojave osipa na bradi
nicanje prvih zubića

nicanje prvih zubića

Kada prati zubiće bebi

Čim krenu nicati prvi zubići odmah se trebaju početi prati; namočenom gazom lagano prstima preći preko zubića, zubnog mesa i jeziku.

Kada dijete napuni godinu dana može se početi s pranjem zubi sa četkicama za djecu i zubnim pastama prilagođenima dobi.

Najbolje zubne paste za bebe i djecu

Svaka zubna pasta, ovisno o dobi, ima različitu količinu floura. Stoga je vrlo bitno da djeca ne koriste zubne paste za odrasle. Također je veoma bitno da djeca ne gutaju zubnu pastu te ih treba naučiti ispljunuti. Dovoljna količina zubne paste je veličine graška.

Dječje četkice su raznih oblika i boja da bi djeci bile zanimljivije. Veličina glave četkice i drške je prilagođena za što lakše rukovanje. Bitno je da su vlakna mekana i da pranje bude nježno.

četkice za djeu

četkice za djeu

Djeca uče gledajući i žele kopirati odrasle ili stariju braću i sestre, jer žele biti “odrasli” kao i oni pa je važno da od samih početaka dijete bude prisutno kada drugi članovi obitelji peru zube da bi im to postala navika ujutro i navečer.

Nakon večernjeg pranja zubi jedino šta se smije djeci davati je voda. Ako se da sok ili nešto pojedu vrlo je važno ponovo oprati zube.

Važno je rano krenuti s prvim pregledom da se dijete upozna sa stomatološkom ordinacijom, stolicom i da nema strah od stomatološke kute.

Stomatolog je obavezan pri prvom posjetu uputiti roditelje o oralnoj higijeni i da savjete za prehrambene navike.

Dragi roditelji naučite svoje dijete što prije pravilnom četkanju zubi i redovitim odlascima kod stomatologa!

Bikers Club artDENTAL

Svi ljubitelji motora i brze vožnje, učlanite se u ART dental biker klub i odobrit ćemo vam stalne popuste na naše usluge. Registriraj se!