Kako odabrati četkicu za zube?

Kako odabrati četkicu za zube?

Tvrdoća četkice za zube

Prije su se koristile uglavnom tvrde četkice i smatralo se da će zubi biti dobro oprani jedino sa snažnim pranjem i tvrdom zubnom četkicom.

Ali…

Danas se smatra da su tvrde zubne četkice pregrube za zubno tkivo i zubno meso. Posljedice prejakog pranja sa pretvrdom četkicom se vide na zubnim vratovima gdje se izgubi dio zubnog tkiva i zubno meso se može povući što dovodi do preosjetljivosti zuba.

Instinktivno dešnjaci započinju pranje zubi na lijevoj strani, a ljevaci na desnoj pa tamo zna biti veće povlačenje zubnog mesa. Ako je četkanje prejako vidjeti će se promjene i na samoj zubnoj četkici jer će vlakna biti “rascvala” i takva četkica je za baciti jer nije pogodna za precizno čišćenje.

Na zubnoj četkici se ne smije vidjeti nikakva promjena tijekom cijelog vremena upotrebe.

Zato su danas popularne zubne četkice koje imaju puno mekanih vlakana (soft i ultra soft) jer takva vlakna lako dopiru na površinu samog zuba,u područje između zubi i uz samo zubno meso je su to područja gdje se najčešće zubni plak zadržava pa se nakuplja kamenac.

Također, ne oštećuju zubno meso.

Glava četkice koja nosi ta vlakna ne bi trebala biti prevelika da je lako s njom rukovati.

Električne četkice

Na tržištu su dostupne razne vrste električnih zubnih četkica koje se mogu vibrirati ili rotirati. Prednost je što su lakše za rukovati i manje pažnje je potrebno posvetiti četkanju ali dobro pranje ručnom zubnom četkicom je jednako učinkovito.

Osim zubne četkice bitna je i tehnika pranja zubi i korištenje dodatnih sredstava za pranje zubi kao što su zubni konac ili interdentalna četkica, vodice za ispiranje, vodeni tuš i sl.

Dovoljno je prati zube 2 puta dnevno, ujutro i navečer, temeljito, nježno i u trajanju 3-5 minuta jer preučestalo i snažno četkanje može dovesti do gore navedenih problema.

Nakon pranja zubi četkicu je potrebno isprati toplom vodom i dobro ju osušiti jer držanjem četkice na vlažnom mjestu potaknut će stvaranje bakterija na njezinoj površini.

I najbitnije za zapamtiti: najbolja zubna četkica je ona koja se koristi!

Posjetite artDental – centar dentalne medicine u Kastvu (pored Rijeke)

Nazovite nas ili pošaljite email:

Tel: 051.582.888, mob: 095.482.8888

info@artdental.hr

Bikers Club artDENTAL

Svi ljubitelji motora i brze vožnje, učlanite se u ART dental biker klub i odobrit ćemo vam stalne popuste na naše usluge. Registriraj se!