Operacije u usnoj šupljini s manje trauma i manje bolova

Operacije u usnoj šupljini s manje trauma i manje bolova

Operacije u usnoj šupljini mogu predstavljati velikih izazov i strah, s kojim se osoba mora suočiti, bez obzira bio taj zahvat veliki ili mali.

Naš centar dentalne medicine u mogućnosti je pacijentima ponuditi niz vrhunskih operativnih tehnika u ordinacijama koje su opremljene najsuvremenijom tehnologijom prema najvišim standardima struke.

Svaka operacija je različita, kao i svaki pacijent. Količina nelagode, boli te vrijeme oporavka, ovisit će o tipu operacije, ali i vašoj toleranciji na bol.

Saznajte više o najznačajnijim operacijama u usnoj šupljini.

Vrste operacija u usnoj šupljini:

Ekstrakcija (vađenje zuba)

Ekstrakcija – vađenje trajnih ili mliječnih zuba je jedan od češćih zahvata. Iako u suvremenoj stomatologiji nastojimo sačuvati svaki zub, u ponekim situacijama ipak moramo pribjeći vađenju zuba.

Prije svakog vađenja zuba, potrebno je napraviti RTG snimku. Postupak vađenja zuba primjenjuje se uz lokalnu anesteziju te je postupak vađenja zuba u potpunosti bezbolan za pacijente. Nakon vađenja zuba, rana se pregleda, očisti i prekrije sterilnom gazom.

Operativna ekstrakcija zuba

U operativne ekstrakcije (vađenja) zuba spadaju:

  • operativna vađenja djelomično izniklih zuba,
  • vađenje zaostalih korijena,
  • vađenja umnjaka

To su sve rutinske operacije gdje je rizik od komplikacija minimalan, a nuspojava obično nema.

oralna kirurgija

oralna kirurgija

Apikotomija

Apikotomija je manji oralno – kirurški zahvat koji se primjenjuje kod neuspjelog liječenja zuba. Kada na vršku korijena nastane upalno tkivo, tipa granuloma ili ciste, tada se apikotomijom preporučuje odstranjenje vrška korijena s pripadajućom upalom.

Apikotomija se izvodi u lokalnoj anesteziji i često zahtjeva manji oporavak uz analgetsku i često antibiotsku terapiju poslije zahvata.

Gingivoplastika

Gingivoplastika je kirurško oblikovanje mekih tkiva oko zuba. Danas se sve više primjenjuje u estetskoj dentalnoj medicini.

Zahvat se izvodi klasičnom kirurškom tehnikom ili laserom u lokalnoj anesteziji. Zahvat nije bolan, a vrijeme oporavka je minimalno. Već dan nakon zahvata pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Augmentacija (rekonstrukcija) kosti

Najveći izazov u dentalnoj implantologiji danas vezan je uz nedostatak potrebnog volumena kosti. Jednom kad se izgubi prirodni zub, koštano tkivo na tom mjestu počinje atrofirati (stanjivati se).

Gubitkom kosti nismo izgubili i mogućnost ugradnje implantata, ali da bi zubni implantat mogao ispuniti svoju funkciju, mora biti potpuno u kosti.

Ako volumen kosti nije zadovoljavajući, moramo pristupiti augmentaciji (rekonstrukciji kosti). Augmentacija se vrši prije ili u toku same ugradnje implantata kada nedostaje određeni volumen kosti ili kada se želi dobiti bolja estetika.

Vrlo je važno tko izvodi kirurški zahvat jer je kod augmentacije, odnosno koštane nadogradnje, važno iskustvo kirurga kako bi odabir načina koštane augmentacije bio adekvatan, a samo izvođenje operativnog zahvata sigurno i bezbolno.

augmentacija

augmentacija

Implantologija 

Kirurška grana dentalne medicine koja je najviše doprinijela razvoju struke na zadovoljstvo pacijenata. Implantologija pruža rješenja za sve oblike bezubosti.

Implantate koristimo u slučajevima:

nedostatka jednog ili više zuba,

kod potpune bezubosti ili

kod osoba nezadovoljnih klasičnom zubnom protezom.

Implantacija je bezbolan kirurški zahvat koji se obavlja u lokalnoj anesteziji. Kao osnova pripreme za implantiranje obavezna je ortopantomogramska snimka čeljusti tzv. panoramska snimka i CT koji omogućuje trodimenzionalni prikaz čeljusti te precizan uvid u gustoću i dimenziju kosti.

Podizanje sinusa – sinus lift

Postupkom sinus lifta nadograđujemo ili dodajemo kost u sinusnu šupljinu iznad gornje čeljusti. Umjetna kost se dodaje ispod sinusne membrane.

Uobičajeno se taj postupak radi u isto vrijeme kada se postavlja i implantat, naravno, ako postaji barem mali volumen kosti.

Umjetna kost se u svom većem dijelu zamjenjuje prirodnom kosti i čini stabilnu strukturu koja drži implantate.

Podizanje sinusa može biti:

  • malo podizanje sinusa (dodatak samo manjeg volumena umjetne kosti)
  • veliko podizanje sinusa (ako je razina preostale kosti vrlo malena)

Sinus lift se radi pod lokalnom anestezijom tako da je zahvat potpuno bezbolan. Oba zahvata su rutinske bezbolne operacije nakon kojih se može pojaviti otok tkiva.

dr.dent.med. Marko Nikolić

dr.dent.med. Marko Nikolić

Operacije i bolovi

U našoj klinici artDental pacijentima apliciramo terapiju protiv boli, otoka, te antibiotsku zaštitu uz dezinfekciju ozonom.

Nakon vađenja zuba i prestanka djelovanja anestezije, može doći do bolova i u tom slučaju se mogu koristiti analgetici.

Intenzivniji bolovi mogu nastati kod kompliciranijih vađenja.

Svi zahvati se rade u lokalnoj anesteziji i potpuno su bezbolni, a kućna terapija propisanim lijekovima omogućuje smanjenje postoperativnih simptoma.

Nakon operativnih zahvata vrlo je važno strogo se pridržavati specifičnih savjeta i preporuka kako bi se smanjila mogućnost postoperativnih komplikacija u usnoj šupljini.

Sve operativno – kirurške zahvate u artDENTAL klinici obavlja specijalist oralne kirurgije dr.dent.med. Marko Nikolić koji je, zajedno sa svojim kirurškim timom, u mogućnosti ponuditi vam niz vrhunskih operativnih tehnika.