Popravak zuba za vrijeme nošenja fiksnog aparatića

Popravak zuba za vrijeme nošenja fiksnog aparatića

  • rtodontska terapija

Fiksni apartić je naprava koja se minimalno nosi do dvije godine. Sastoji se od bravica koje se lijepe na zube i žice koja povezuje bravice. Žica se skida i mjenja svakih 6 – 10 tjedana ovisno kada ortodont odluči.

Prije stavljanja aparatića potrebno je popraviti sve karijese i upale zuba, očistiti zubni kamenac kako bi se nesmetano mogao nositi fiksni aparatić.

Za to vrijeme pacijentu je teško održavati oralnu higjenu te jer postoji velika mogućnost nastanka karijesa i upale zuba. Prilikom nošenja aparatiće teško je očistiti rub između desni i zuba, to je klasično mjesto na kojem se stvaraju upale.

Današnji pacijenti vrlo rado prihvaćaju ortodonsku terapiju. Cilj ortodontske terapije nije samo estetika već i poboljšanje funkcije zubi.

fiksni aparatić

fiksni aparatić

Popravljanje zubi s fiksnim apartićem

Sigurno vas zanima kako  popravljati zube tijekom nošenje fiksnog aparatića pa pročitajte o važnosti i načinu na koji se popravljaju zubi; popravljanje zubi tijekom nošenja fiksnog aparatića je iznimno važno da ne bi došlo do većih problema. Tijekom ortodontske terapije, zubi se mogu normalno popravljati i liječiti te u slučaju nastanka problema sa umnjacima i oni se mogu vaditi.

Prije intervencija ortodont skida žicu sa apartića da bi se moglo pristupiti zubu.

Ako su nastali minimalni karijesi onda se samo prati stanje tokom terapije i tek kada se skine apartić pristupa se liječenju ili popravku zuba.

rtodontska terapija

rtodontska terapija

Vađenje zuba uz fiksni apartić

Što se tiče vađenja zuba potrebno je prije stavljanja fiksnog aparatića napraviti detaljan pregled i sve analize koje su potrebne ortodontu da bi odlučio ako je potrebno vaditi neki zub. Ponekad je potrebno izvaditi zdave zube kako bi se stvorilo mjesta za ispraviti zube.

O vađenju zuba uz fiksni aparatić odlučuje ortodont.

Plan terapije je potpuno individualan. Fiksni aparatić odličan je izbor ako želite ispravljati svoje zube bez obzira na dob. Potrebno je dolaziti na redovne kontrole, održavati oralnu higijenu te čuvati aparatić od oštećenja.

Na kontrolnim pregledima svakih 8 – 10 tjedana mijenjaju se lukovi, ugrađuju se potrebni novi elementi sve prema planu terapije ortodonta.

Fiksni aparatići danas su estestki prihvatljivi. Svaka vrsta ortodontskog aparatića ima neke svoje prednosti i nedostatke. O svemu tome najbolje informacije dobiti ćete od specijalista ortodonta.

Ukoliko želite saznati da li ste i vi kandidat za nošenje aparatića za zube slobodno dođite u našu kliniku artDENTAL na Kastvu na besplatne konzultacije.

Slobodno nam se obratite!