Postoji li poveznica između bolesnih desni i prijevremenog poroda?

Postoji li poveznica između bolesnih desni i prijevremenog poroda?

Krvarenje desni znak je upale zubnog mesa. Upala može imati više uzroka ali najčešće je u pitanju nedostatna oralna higijena te množenje bakterija koje su opasne po čovjekovo zdravlje.

Napredovanjem upale zubnog mesa dolazi do povlačenja zubnog mesa i kosti oko zuba te gubitka potpore zuba.

Krajnji rezultat je klimanje i gubitak zuba zahvaćenih upalom. Ova bolest se zove parodontoza i s obzirom na dobru povezanost usne šupljine s krvotokom i s ostatkom tijela može uzrokovati upale i žarišta na drugim mjestima u tijelu.

Na žalost, postoji i poveznica između bolesnih desni i prijevremenog poroda. Parodontoza uzrokuje povećanje razine upalnih i toksičnih faktora u organizmu koji mogu uzrokovati prijevremeni porod i manju porođajnu težinu djeteta.

Iako je dijete zaštićeno u utrobi barijerom koju tvori posteljica, patogene bakterije iz usta krvotokom ponekad mogu prijeći posteljicu, te se mogu prenijeti i na fetus i tako uzrokovati prerano rođenje djeteta.

redovite posjete zubaru

redovite posjete zubaru

Bolesne desni u trudnoći su relativno česta pojava. Hormonski disbalans pridonosi začetku parodontoze.

Zajedno sa predispozicijskim faktorima i mučninama koje žene osjećaju u prvim mjesecima trudnoće mogu uzrokovati velike probleme sa zubnim mesom. Važno je napomenuti svakoj trudnici na tu mogućnost i ukazati na važnost pravilne oralne higijene i redovnih kontrola tijekom trudnoće ali i nakon poroda kada je, zbog brige o djetetu, vrlo lako zanemariti osobno zdravlje.

Održavanjem pravilne oralne higijene u trudnoći štitite i svoje i djetetovo zdravlje.

Obratite se vašem stomatologu koji će vam objasniti na koji način možete zaštititi svoje zube u trudnoći. Savjetuje se jedna posjeta po svakom tromjesečju trudnoće, kada je potrebno detaljno pogledati prisustvo mogućih karijesa, također potrebno je očistiti i zubni kamenac kako bi kućna higijena bila još lakša i bolja.

Vrlo je važno objasniti pravilno četkanje zubi jer je puno važnije četkati ispravno, a ne često.

Jedna mekana četkica, pravilna tehnika četkanja dva puta dnevno i korištenje zubnog konca, uz redovne kontrole, najčešće je sve što je potrebno za sigurnost vas i vašeg djeteta.

Obratite nam se s povjerenjem za sva pitanja!