POVLAČENJE ZUBNOG MESA

POVLAČENJE ZUBNOG MESA

Povlačenje zubnog mesa vrlo je čest zdravstveni problem mnogih, neovisno o dobi ili spolu. Prilikom povlačenja zubnog mesa, zubi postaju osjetljiviji jer su izloženi vanjskim utjecajima čime se povećava i rizik od ispadanja zubi.

Povlačenje zubnog mesa vrlo je čest zdravstveni problem, a uzroka ima mnogo. Osim neugodnog osjećaja i oštrih, sijevajućih bolova tijekom konzumiranja hladne i tople hrane, povlačenje zubnog mesa znak je bolesti zubi, a koje zatim može stvoriti ozbiljnije zdravstvene probleme ako se briga o usnoj šupljini ne vodi dovoljno.

Zdravo zubno meso je čvrsto, nježne ružičaste boje i ne odvaja se od zuba.

Simptomi povlačenja zubnog mesa:

 • crveno i otečeno zubno meso,
 • krvarenje tijekom pranja zubiju,
 • povlačenje zubnog mesa; zubi zbog toga mogu izgledati duži,
 • odvajanje zubnog mesa od zuba, odnosno stvaranje džepova u kojima se može potom stvarati gnoj,
 • loš zadah u ustima.

Uzorci upale i povlačenja zubnog mesa:

 • pregrubo četkanje ili korištenje pregrube četkice za zube,
 • neredovito četkanje (loša oralna higijena, stvaranje plaka i kamenca),
 • pušenje (otrovni sastojci duhana smanjuju imunološku reakciju, uzrokuju nedostatak sline i smanjenu prokrvljenost tkiva zubnog mesa),
 • hormonalni poremećaji (u pubertetu, u trudnoći, za vrijeme mjesečnice, u menopauzi, zbog uzimanja kontraceptivnih pilula i nekih lijekova),
 • dijabetes (šećerna bolest),
 • autoimune bolesti poput AIDS-a,
 • nepravilan zagriz (predubok zagriz prilikom kojeg gornji zubi previše poklapaju donje).

Bolesti koje uzrokuju povlačenje zubnog mesa:

Gingivitis je prvi stadij upale zubnog mesa koji je izlječiv i ne uzrokuje oštećenja tkiva. Gingivitis se liječi stomatolog uklanjanjem plaka i zubnog kamenca, nakon čega je potrebno provoditi posebnu oralnu higijenu koju će stomatolog prepisati.

Parodontitis je drugi stadij upale u kojemu se upala širi sa zubnog mesa na potporne strukture zuba.  Time dolazi do povlačenja i razgradnje kosti nakon čega korijen zuba ostaje ogoljen. U naprednom stadiju dolazi doklimanja zubiju zbog nedostatka potporne strukture, a u najgorim slučajevima kada liječenje izostaje, i do ispadanja zubiju.

Kako bi se izbjegli problemi sa povlačenjem zubnog mesa, potrebno je održavanje oralne higijene. Zubne četkice, paste za zube, zubni konac te pravilna tehnika četkanja zubi uvelike mogu spriječiti probleme zuba i desni.

Jedan od načina na koji možete spriječiti povlačenje desni je redoviti odlazak stomatologu na redoviti pregled i čišćenje zubi.

Uravnotežena i pravilna prehrana važna je kod svake ljudske bolesti, pa tako i kod povlačenja zubnog mesa. Prehrana koja uključuje obilje vitamina C i kalcija može zaustaviti povlačenje, crvenilo i otečenost.

Ukoliko osjećate neugodnu i oštru bol, otečenost, crvenilo ili osjetljivost na “ogoljenim” zubima vrijeme je da potražite savjet stomatologa.

Posjetite  artDental  – centar dentalne medicine u Kastvu (pored Rijeke).

Slobodno nam se obratite!

Nazovite nas ili pošaljite email:

Tel: +385.51.582.888, mob: +385.95.482.8888

info@artdental.hr

Bikers Club artDENTAL

Svi ljubitelji motora i brze vožnje, učlanite se u ART dental biker klub i odobrit ćemo vam stalne popuste na naše usluge. Registriraj se!