PREHRANA ZA ZDRAVE ZUBE

PREHRANA ZA ZDRAVE ZUBE

Zdravi zubi uvelike ovise o pravilnoj prehrani. Zbog toga je zdrave prehrambene navike bitno usvojiti u ranoj dječjoj dobi.

Najopasniji su tzv. skriveni šećeri koje se nalaze u zaslađenim žitaricama, zaslađenim mliječnim proizvodima i energetskim napicima.

Reklamne kampanje danas su prvenstveno usmjerene prema djeci  i iako odrasli čine veći dio kupovne moći, djeca ima veliki utjecaj na to što se kupuje. Zbog toga je važno postati svjestan manipulacija te preuzeti kontrolu nad svojom prehranom i prehranom svoje djece.

Opasnost od jednostavnih šećera leži u tome što se u ustima jednostavni šećeri brzo razgrađuju te ih bakterije pretvaraju u kiseline koje demineraliziraju caklinu, te s vremenom dolazi do karijesa i krvarenja zuba.

Također naslage uz rub zubnog mesa nepovoljno djeluju i na paradont. Za zube je čak bitnije vrijeme zadržavanja hrane u ustima; ljepljiva hrana poput grickalica ili žele bombona dugo se zadržava u ustima i teško se ispire slinom.

Preporučuje se uzimati zaslađenu hranu neposredno nakon obroka kada se izlučuje više sline koja će brže isprati ostatke hrane. Također bi trebalo izbjegavati uzimati  jednostavne šećere između obroka.

Zdravi zubi  u velikoj su opasnosti  od djelovanja energetskih pića. Osim što sadržavaju  skrivene šećere, neka sadrže i fosfornu kiselinu koja pospješuje demineralizaciju cakline. Slini je potrebno čak 20 minuta da neutralizira navedene kiseline.

Ako se ipak ne možete odreći slatkih napitaka,  važno je da nakon svakog konzumiranja isperete usta vodom. Može pomoći i pijenje na slamku, čime su zubi barem malo manje izloženi kiselinama.

Uz prehranu za zdrave zube uvijek se svi sjetimo naših mama i baka koje su nas učile da mrkvu i jabuku treba jesti za zdrave zube. I bile su u pravu.

Čvrsta hrana, voće i povrće s vlaknima, mliječni proizvodi bogati kalcijem i fosfatima  spadaju u prehranu za zdrave zube. Vlakna, proteini i složeni ugljikohidrati  ne potiču nastanak kiselina u ustima koje razgrađuju zubnu caklinu. Čvrsta hrana ne zadržava se u ustima i mehanički čisti zube.

Hrana zdrava za naše tijelo, zdrava je i za zube.

Lijep osmijeh otvara mnoga vrata, a naša vrata su vam uvijek otvorena.

Temeljita i redovita oralna higijena te pravilna prehrana za zdrave zube najbolji su savjet za uredan stomatološki karton.

Posjetite artDental – centar dentalne medicine u Kastvu (pored Rijeke).

Nazovite nas ili pošaljite email:

Tel: 051.582.888, mob: 095.482.8888

info@artdental.hr