Priprema za zubni implantat – sve što trebate znati

Priprema za zubni implantat – sve što trebate znati

Postoji više različitih opcija za rješavanje problema nedostatka zuba. Zubni implantati se smatraju najboljom opcijom u svakom pogledu. U prvom redu što se tiče funkcionalnosti, učinkovitosti i izdržljivosti postupka.

Priprema za zubni implantat

Odluka o ugradnji implantata znači početak provođenja implantološkog protokola, koji uključuje:

  • pripremu i planiranje ugradnje,
  • operativne postupke i
  • postoperativne upute

Osim opće medicinske anamneze, provodi se i stomatološka anamneza, te detaljan stomatološki pregled zubi i usne šupljine.

Uz sve to, mjeri se bezubi prostor, utvrđuju se posljedice bezubosti i provodi se funkcijska analiza zagriza. Nakon toga, spremni smo za drugi korak.

Prije zahvata potrebno je napraviti CBCT. To je trodimenzionalni prikaz čeljusti, koji nam daje precizan uvid u gustoću i dimenziju kosti te okolnih struktura. Pomoću njega specijalist oralne kirurgije određuje poziciju implantata, odnosno na koje mjesto je moguće postaviti implantat.

Na temelju CBCT-a planiraju se također i dimenzije implantata kao i nagib, te se utvrđuju dimenzije i kvaliteta kosti u koju se postavlja implantata.

CBCT

CBCT

Nakon detaljne analize, pacijentu se predlaže odgovarajuća implantološka terapija, te se na temelju svega toga izrađuje i troškovnik terapije i donosi odluka o vrsti zubnih implantata.

Postoji više vrsta implantata – u odnosu na samu kost bira se i vrsta implantata.

Nadogradnja kosti

Ako se analizom CBCT snimke utvrdi da nema dovoljno kosti za ugradnju implantata, planiraju se razne augmentacijske tehnike (nadogradnja kosti), koje za cilj imaju stvoriti novu kost na mjestu gdje će se ugraditi implantat. 

Augmentacijski zahvati uključuju podizanje dna sinusa u gornjoj čeljusti, korištenjem umjetnih materijala kao zamjenu za kost, presađivanje vlastite kosti i stimulacija rasta kosti pomoću matičnih stanica i faktora rasta iz pacijentove krvi.

U slučajevima atrofije (propadanja) kosti, s godinama sa sobom nosi i nedostatak kvalitetnog vezivnog tkiva i sluznice, što je naročito bitno kada se implantat planira u estetskoj zoni.

U takvim slučajevima, osim augmentacije kosti, planiraju se zahvati kojima je cilj nadoknaditi meka tkiva koja nedostaju. Meka tkiva sluznice iz usne šupljine mogu se, za vrijeme zasebnog zahvata ili za vrijeme ugradnje implantata, uzeti s jednog mjesta te presaditi na drugo mjesto u usnoj šupljini.

U odabiru implantata potrebno je biti vrlo oprezan. Na tržištu postoji velik broj tipova i marki dentalnih implantata. Većina tih implantata na tržištu spada u kategoriju „ekonomičnih implantata“, dok je samo manji broj implantata zastupljen već godinama u dentalnoj implantologiji; ovdje svakako moramo izdvojiti Nobel Biocare i Bredent.

implantati

implantati

Najvažnije na što treba obratiti pažnju je vrsta zubnih implantata, te tko ugrađuje zubne implantate, odnosno da li to radi specijalist oralne kirurgije ili ne.

Ako razmišljate o ugradnji dentalnih implantata savjet možete potražiti u našoj artDENTAL klinici u Kastvu. U razgovoru s našim specijalistom oralne kirurgije dr.dent.med. Markom Nikolićem  sigurno ćete pronaći najbolje rješenje.