Problemi sa zagrizom i kako se liječe kod djece i odraslih

Problemi sa zagrizom i kako se liječe kod djece i odraslih

Uzroci nepravilnog zagriza mogu biti genetika, prerani gubitak zubi, nepogodne navike kao što su predugo korištenje dude, sisanje palca ili nekog predmeta. Pročitajte više o problemima sa zagrizom te o mogućnostima liječenja.

Što je nepravilan zagriz?

Da bi znali što je nepravilan zagriz kod djece i odraslih prvo moramo objasniti što je pravilno: u zagrizu  gornji zubi trebaju biti u preklopu preko donjih jer je gornji zubni luk širi i treba postojati određeni razmak među prednjim zubima koji nije previše vidljiv.

Najčešći problemi sa zagrizom

Ako su gornji prednji zubi previše u preklopu preko donjih govorimo o dubokom zagrizu, a u toj kombinaciji mogu i ti isti prednji gornji zubi biti previše nagnuti prema unutra. Kod dubljih zagriza donja trećina lica je niža u odnosu na srednju i gornju trećinu lica.

Gornji prednji zubi mogu biti i previše nagnuti prema van i lepezasto položeni uz veći horizontalni razmak između gornjih i prednjih zubi.

problemi za zagrizom

problemi za zagrizom

Ako su pak donji zubi u preklopu preko gornjih govorimo o obrnutom zagrizu, cijela donja čeljust je više naprijed  i daje produljeniji izgled lica.  Taj prijeklop može biti u cijeloj čeljusti ali može biti i samo s jedne strane čeljusti.

nepravilan zagriz

nepravilan zagriz

Otvorenim zagrizom smatramo ako su pri zagrizu stražnji zubi u kontaktu a prednji nisu i vidi se veći razmak.

otvoreni zagriz

otvoreni zagriz

Uzroci nepravilnog zagriza mogu biti:

  • genetika,
  • prerani gubitak zubi,
  • nepogodne navike kao što su: predugo korištenje dude, sisanje palca ili nekog predmeta.

Genetika

Genetski se može naslijediti određeni zagriz, kao npr. obrnuti zagriz koji se naziva i progenija ili samo položaj čeljusti ili samo izgled, oblik i broj zuba.

Tako se može dogoditi da  roditelji sa savršenim zagrizom mogu imati dijete s nesavršenim jer npr. od jednog roditelja naslijede malu čeljust, a od drugog roditelja velike zube za kojih nema mjesta u maloj čeljusti.

Prerani gubitak zubi

Mliječni zubi čuvaju prostor za trajne zube!

Ovo je jako bitno jer gubitkom mliječnih zubi dolazi do pomaka zubi i smanjuje se prostor za nicanje trajnih zubi.  U tom slučaju zub se smjesti gdje ima mjesta, a to je često van pravilnog zubnog luka, tako su gornji očnjaci i donji 2. pretkutnjaci zubi koji su najčešće van zubnog luka jer oni, osim 2.kutnjaka, niču zadnji.

Svi znamo da mliječni zubi ispadaju i često je razmišljanje da pošto će ispasti, mliječni zubi se ni ne trebaju popravljati ali to je u potpunosti krivo.

U slučaju gubitka mliječnih zubi ortodont može napraviti napravu koja se zove čuvar mjesta koji onemogućuje pomicanje mliječnih zubi dok ne dođe vrijeme za nicanje trajnih.  I trajni zubi imaju tendenciju micanja pa je bitno nakon gubitka zubi ne čekati predugo za nadoknadu jer može doći do velikog smanjena prostora.

Nepogodne navike

Predugo dudanje ili sisanje palca vodi do toga da su prednji zubi previše na naprijed i do otvorenog zagriza.  S tim navikama bi se trebalo prestati u dobi od 2,5 godine života.

Kako ispraviti nepravilan zagriz?

Bitno je  redovito ići na kontrole kod stomatologa jer stomatolog može na vrijeme ukazati na nepravilan zagriz ili potencijalno nepravilan zagriz do kojeg tek može doći. Stomatolog će Vas uputiti ortodontu koji će objasniti koje su posljedice krivog zagriza i kako ispraviti nepravilan zagriz.

U doba mliječne denticije postoje razne ortodontske naprave mobilne kojima se mogu spriječiti ili liječiti krivi zagrizi, a kada je denticija u potpunosti trajna nepravilni zagriz se ispravlja fiksnim ortodontskih aparatiće.

Kako ispraviti nepravilan zagriz kod odraslih?

Isto kao kod djece koja imaju sve trajne zube, fiksnim aparatićem. Ne postoji dobna granica za ortodontski aparatić.

U slučaju gubitka zubi u odrasloj dobi potrebno je što prije nadoknaditi zube jer će se ostali micati i doći će do nepravilnog zagriza ili će zatvoriti mjesto pa u budućnosti neće biti dovoljno mjesta.

Krivi zagriz i posljedice:

  • estetski problem,
  • preopterećenja zuba koji su u zagrizu,
  • otežano pričanje i žvakanje.

Za ispraviti nepravilan zagriza kod djece i odraslih je osim zubi potrebno ponekad korigirati i samu čeljust a tada je suradnja ortodonta i maksilofacijalnog kirurga.

Ako imate problema sa zagrizom ili mislite da je vaš zagriz nepravilan, slobodno dođite do nas na besplatan pregled zuba.