Razlozi za brušenje zuba

Razlozi za brušenje zuba

Neki pacijenti već na sam spomen riječi brušenje zuba, dožive strah od boli, a još kada se taj strah od boli, udruži sa zvukom kojeg proizvodi zubarska bušilica…

U tekstu koji slijedi, pročitajte koji su razlozi brušenja zuba.

Brušenje zuba

Brušenje zuba u dentalnoj medicini, podrazumijeva brušenje u svrhu sanacije zuba, odnosno čišćenje karijesa za izradu ispuna/plombe.

Brušenje zuba se također koristi i kada zube planiramo brusiti za izradu krunice/navlake ili mosta, u svrhu rekonstrukcije i imitacije prirodnog zuba, što će biti objašnjeno u daljnjem tekstu.

Da bi se ugradila zubna krunica nužno je izbrusiti zdravi dio zuba na koji će se ugraditi zubna krunica.

Zubi se bruse kako bi se nadomjestila narušena estetika i funkcija, a ovo su neki od razloga:

  • zub destruiran karijesom
  • opsežni ispuni/plombe
  • puknuće krune zuba uslijed traume
  • endodontski liječeni zubi (bez živca) koji su podložni pucanju
  • nezadovoljavajuća boja i oblik zuba
  • zubi oštećeni („pojedeni“) zbog nepodesne navike stiskanja i škrgutanja zubi (bruksizma)

Prije samog brušenja vrlo je bitno obaviti prvi pregled i dijagnostiku, nakon čega slijedi dogovor s našim doktorima, vezan za vrstu i izgled budućeg rada, te vremenski period koji je potreban za izradu.

Brušenje za krunice/navlake

Krunice ili „navlake“ su fiksni protetski nadomjesci koji se izrađuju na pojedinačan zub. U potpunosti prekrivaju brušeni dio zuba, te veličinom i oblikom oponašaju izgled prirodnog zuba.

Da bi mogli ugraditi protetski nadomjestak potrebno je brusiti zub. Zub je potrebno brusiti da bi smanjio kako bi se napravilo mjesta za izradu umjetne keramičke krunice.

Primjer puknutog endodontski liječenog zuba na koji je potrebno napraviti krunicu kako bi što duže opstao u ustima

Primjer puknutog endodontski liječenog zuba na koji je potrebno napraviti krunicu kako bi što duže opstao u ustima

Brušenje za most

Ukoliko vam nedostaje jedan ili više zuba tada je potrebno napraviti most. Primjerice, ako između dva zuba imate rupu, brusimo ta dva susjedna zuba kako bi napravili most tj.nadomjestili zub koji nedostaje.

Primjer izrade mosta kod abradiranih/potrošenih zubi nastalih zbog bruksizma

Primjer izrade mosta kod abradiranih/potrošenih zubi nastalih zbog bruksizma

Brušenje za ljuskice

Ljuskice ili Veneers su tanki keramički listići koji se lijepe na prednju površinu zuba u svrhu postizanja bolje estetike, a da se pri tom zub minimalno brusi.

Najčešće se koriste kod manjih estetskih korekcija, te je vrlo bitno da zub nije plombiran već da mu je očuvana zubna struktura. Pri prvom pregledu za vrijeme konzultacija, naši će doktori procijeniti jeste li kandidat za ovu vrstu terapije.

Bolovi nakon brušenja zuba

Brušenje zuba se radi isključivo uz anesteziju, kako biste se mogli opustiti i kako ne bi osjetili bol. Samim postupkom uklanjamo zubnu caklinu, te se približavamo osjetljivom dijelu zuba. Iz tog razloga izrađujemo privremenu krunicu, koju imate cijelo vrijeme dok se definitivni rad ne završi.

Brušeni zub može biti osjetljiv na toplo i hladno, stoga je važno izbjegavati hladne napitke i općenito iritirajuće čimbenike.

Vrlo je bitno pratiti intenzitet i karakter boli, te obavijestiti doktora u slučaju pogoršanja kako bi mogli procijeniti je li potrebno liječenje zuba.