Savjeti kako spasiti klimave zube

Savjeti kako spasiti klimave zube

Siguran znak da hitno morate do zubara svakako je klimanje zuba. Klimanje trajnih zubi može biti uzrokovano traumom ili zbog paradontitisa.

Pročitajte više u našem blogu koju su sve uzroci klimanja zuba i da li se takvi zubi mogu spasiti.

Gingivitis – bolest zubnog mesa

Gingivitis je bolest zubnog mesa gdje je zubno meso upaljeno, otečeno i krvari. Kada se upala prošiti dolazi do upale cijelog potpornog aparata zuba, dolazi do gubitka kosti i rasklimavanja zubi.

Stanja koja su najveći neprijatelji zubnom mesu su loša oralna higijena ali i pušenje, stres, protetski nadomjestci koji nisu adekvatni, a svoju ulogu igra i genetska predispozicija te disbalans hormona. Ovisno o jačini upale , prisutno je krvarenje  zubnog mesa, a kod većih upala i neugodan zadah.

Obavezni su odlasci kod zubara svaka 4 mjeseca na detaljno čišćenje zubnog kamenca, kao i promjena navika, povezanih s provođenjem oralne higijene.

Kod četkanja zubi potrebno je koristiti mekane četkice te četkati zube kružnim, manjim pokretima. Obavezno koristiti zubne interdentalne četkice, konac i vodicu za ispiranje.

Nakon zadnjeg pranja zubi navečer, konzumirati samo vodu.  U slučaju da se i nakon posljednjeg pranja zuba konzumira hrana ili popije neki napitak, obavezno je ponovno prati zube.

Već samom promjenom navika vezanih za oralnu higijenu može doći do znatnog poboljšanja.

oralna higijena

oralna higijena

Kako spasiti klimav zub

Zub može biti:

  • raskliman ( pomičan, ali nepomaknut, jako kvari)
  • djelomično izbijen (nalazi se iznad razine ostalih zuba)
  • pomaknut u stranu (jako krvari)
  • udubljen u kost (nalazi se ispod razine ostalih zuba)
  • u potpunosti izbijen (nalazi se izvan kosti)

Za sve navedene situacije postoji rješenje.

Ovisi o broju klimavih zubi ili samo jednog zuba, kada upale prođu, zubi se mogu učvrstiti povezivanjem pod keramički most.

Donji prednji zubi su zubi koji su najčešće klimavi, u tim slučajevima, da bi se produžio vijek zubi, mogu se povezati s unutarnje strane usne šupljine žicom jer su tako imobilizirani i puno čvršći nego svaki zub za sebe.

Ako dođe do traume zuba, gdje je zub pomaknut ili je zub ispao, bitno je što hitnije posjetiti zubara. Kod trauma može doći do raznih ozljeda;  od ozljeda tvrdih zubnih tkiva, pa do potpornih struktura zuba.

Korisni savjeti

Ako je zub ispao, a radi se o mladom trajnom zubu kod kojeg nije završen rast i razvoj korijena, moguće ga je reimplantirati. U ovom slučaju je vrlo bitno vrijeme, odnosno, potrebno je zub što prije donijeti, najbolje u fiziološkoj otopini, mlijeku ili slini.

Nije dobro donijeti zub u maramici ili voda (alkohol) jer će doći do dehidracije zuba i neće se moći prihvatiti nazad.

Ako reimplantacije ne uspije, izbijeni zub se može koristiti kao privremeno rješenje do završetka definitivnog rada (implantat ili most).

implantat

implantat

Ako se nađete u nekoj od navedenih situacija, bitno je što prije javiti se svom zubaru i što prije krenuti s liječenjem odnosno spašavanjem zuba!