Stres i zdravlje zubi

Stres i zdravlje zubi

Stres je jedan od vodećih problema današnjice koji utječe na  zdravlje cijelog tijela, pa su tako i stres i zubi usko povezani. Navesti ćemo neke od direktnih ili indirektnih posljedica kako stres utječe na zube, ali i cijelu oralnu šupljinu:

  • bruksizam
  • loša oralna higijena
  • pogoršanje upale zubnog mesa
  • suhoća ustiju

Često vas ujutro ili tijekom dana boli glava, imate bolove u čeljusti, primjetili ste da su Vam zubi kraći?

Sve je to posljedica bruksizma, što znači da po noći stišćete zubima ali i u toku dana kada ste preopterećeni, užurbani ili najjednostavnije rečeno kada ste pod stresom.

Bruksizam vodi do skraćivanja zubnih ploha kojima grizemo; prednji zubi postaju „istrošeni“. Svi zubi su u istoj liniji (normalno su zubi različitih dužina), mišići lica su jači i izraženiji, na području vratova zubi se od velikih sila troši caklina i taj dio zubi je žući od ostatka jer je izložen unutarnji dio zuba, dentin.

Od posljedica bruksizma jako stradavaju čeljusni zglobovi i može doći do „škljocanja“, preskakanja i bolova koji mogu preći i u kroničnu bol. Ukoliko imate neke protetske radove oni se mogu odlomiti od prevelikih sila tijekom noći. Česta posljedica tih velikih sila je i velika glavobolja.

Iako zubi mogu biti zdravi, s vremenom mogu postati jako tanki i lako mogu puknuti. Ako se previše potroše može doći do iritacije živca i potrebe za liječenjem zuba.

Bruksizam

Bruksizam

Koje je rješenje za bruksizam?

Udlaga koja je vrlo udobna za nošenje po noći, a može se i u toku dana nositi ako ste pod velikim stresom. Potrebno je u ordinaciji uzeti otisak i udlaga je brzo gotova. Na mjesta potošenih vratova zubi može se postaviti materijal za ispune, u estetskoj boji zuba.

Udlaga

Udlaga

Stres vodi do užurbanog načina života i lošeg sna pa se često nema vremena misliti na zdravlje zubi. Utjecaj stresa na zube može se vidjeti i kroz prehrambene navike pa se često jede „s nogu“, a loša prehrana uz smanjenu oralnu higijenu vodi do veće mogućnosti stvaranja karijesa. Sve to može dovesti i do želučanih problema pa osobe često povraćaju čime se troši zubna caklina i zubi su podložniji karijesu jer kiselina „jede “ zube.

U takvom slučaju je potrebno ukoliko niste u mogućnosti oprati zube barem dobro isprati sa vodom usnu šupljinu nakon povraćanja.

Stres utječe na imunitet te može dovesti do problema sa srcem, povećanja krvnog tlaka, pogoršanja dijabetesa, češćeg pojavljivanja afti i herpesa. Neka od tih stanja zahtjevaju uzimanje određenih lijekova koji indirektno mogu utjecati na zdravlje zubnog mesa, koje može biti podložnije upalama i krvarenju.

Mnogi lijekovi, ali i sam stres, uzrokuje suhoću usne šupljine te utječu na zdravlje. Stomatolog može procijeniti da li je potrebno liječenje suhoće sa umjetnom slinom ili se može objasniti kako potaknuti veće lučenje sline.

Kako očuvati zdravlje zubi ako ste pod stresom?

Ako primjetite (Vi ili vaši bližnji) da stišćete zubima potrebno je:

  • nositi udlagu zbog zdravlja zubi ali i čeljusnih zglobova,
  • provoditi  što je bolje moguće oralnu higijenu.,
  • ako primjetite promjene u tijelu ili na zubima zbog pogoršavanje neke postojeće bolesti, novih lijekova ili suhoće ustiju obratiti se stomatologu.

Ne dopustite da stres utječe na zdravlje zubi i njihovu kvalitetu!

Na pojavu prvih problema nazove nas ili pošaljite mail!