Struktura zuba

Struktura zuba

Struktura zuba sastoji se od različitih tvrdih tkiva koja okružuju centralno meko tkivo (pulpa).

Tvrda tkiva su: caklina, dentin i cement.

Caklina prekriva vidljivi dio zuba (krunu zuba) i daje mu bijelu boju. Najčvršće je tkivo u ljudskom organizmu. Struktura cakline je pretežito anorganska i čine je minerali posloženi na način koji je čini krtom i tvrdom.

Caklina štiti zub od mehaničkog i kemijskog trošenja jer je otpornija od ostalih tkiva zuba. Bez obzira na svoju strukturu nije neuništiva i osjetljiva je na promjene ph (kiselost) u ustima kao i na mehaničko trošenje.

Strukturu zuba čini i dentin. Dentin je sloj tvrdog tkiva koji prekriva i krunu i korijen zuba. U ustima je prekriven caklinom, a korijenski dio je prekriven cementom. Žućkaste je boje pa ako je na nekom dijelu caklina tanka zub će izgledati tamnije.

Dentin je također je građen od minerala ali u većem postotku od cakline te ima i organskih komponenti. Takva struktura dentina daje zubu i čvrstoću i elastičnost. Dentinom prolaze kanalići koji su povezani sa pulpom. U tim kanalićima se nalazi tekućina koja omogućava da osjetimo podražaje (bol).

U strukturi zuba cement predstavlja tvrdo zubno tkivo koje oblaže korijenski dio zuba. Povezan je sa zubnom čašicom sitnim ligamentima. Te tvorbe zajedno čine zubni zglob. Zglob nema pokretljivost kao što imaju ostali zglobovi u tijelu, a ipak je jako važan.

Ovakva struktura amortizira žvačne sile, a ako zagrizemo nešto jako tvrdo dolazi do refleksa otvaranja koji štiti zube od traume i loma.

U strukturi zuba; zubna pulpa se nalazi u srcu zuba i proteže se od pulpne komorice koja se nalazi u kruni zuba, duž korijena i izlazi van kroz mali otvor na korijenu zuba. Prožeta je krvnim žilama i živcima. Odgovorna je za prehranu tvrdih tkiva i prijenos podražaja. Dakle zub nije jedinka za sebe već je pulpom vrlo dobro povezan sa ostatkom organizma. U slučaju da nastane infekcija na zubu, postoji mogućnost širenja krvotokom na udaljene organe u tijelu.

Složena struktura zuba čini ga savršenim baš takvima kakav je, služiti će nas dugo i vjerno ako mu posvetimo dovoljno brige i pažnje. Zdravlje kreće iz usta!

Prepustite nam se s povjerenjem!

Očekujemo vas na Kastvu, na adresi Tometići 1D.

Rezervirajte termin:

Tel: +385.51.582.888, mob: +385.95.482.8888

info@artdental.hr

Bikers Club artDENTAL

Svi ljubitelji motora i brze vožnje, učlanite se u ART dental biker klub i odobrit ćemo vam stalne popuste na naše usluge. Registriraj se!