Sve o sportskim štitnicima (udlage) za zube: indikacije, vrste i prednosti

Sve o sportskim štitnicima (udlage) za zube: indikacije, vrste i prednosti

Svaka osoba koja se bavi sportom, kod kojeg postoji rizik od ozljede zubi, trebala bi zaštititi svoj osmijeh i svoje zube posebno izrađenim udlagama. Nose se za vrijeme bavljenja sportom, te čuvaju zube od neželjenih ozljeda.

Što su zubni štitnici (udlage)?

Uloga štitnika za zube je sprječavanje sudaranja gornje i donje čeljusti. Cilj nošenja štitnika za zube je prevencija loma zuba, njegovog izbijanja ili oštećivanja.

Vrste sportskih štitnika

Sportski štitnici izrađuju se individualno za svakog pacijenta. Izrađuju se na temelju zubnog otiska, koriste se različiti materijali, ovisno o sportu kojim se osoba bavi.

Udlage koje koriste sportaši izrađuju se od čvrstog, gumastog materijala i veoma su važne za zaštitu zuba. Takvi štitnici uvelike umanjuju mogućnost ozljede.

S obzirom na način izrade mogu biti:

  • gotovi,
  • polugotovi i
  • individualni, takozvani „štitnici po mjeri“.
sportski štitnici

sportski štitnici

Prednosti i nedostaci

Gotovi štitnici se ne smatraju najsigurnijima, zato što ne prianjaju potpuno na sve zubne plohe i ne amortiziraju ispravno udarce. Takve štitnike ne preporučujemo jer mogu biti i štetni.

Polugotovi štitnici se kupuju u trgovinama sportskom opremom i potrebno ih je dodatno prilagoditi svojim zubima. Postupak uštimavanja štitnika je jednostavan, uranjanjem u vruću vodu štitnik se smekša, a takav se stavlja u usta te se, pritiskom prstima i laganim zagrizom donje čeljusti, formira po vašim zubima. Ponekad ta radnja nije sasvim jednostavna i visoka temperatura gume može biti dosta neugodna. Koliko će štitnik biti dobar ovisi o vašoj spretnosti.

Individualni sportski štitnici za zube izrađuju se u stomatološkoj ordinaciji. Nakon uzimanja otisaka stomatolog će uzeti u obzir vrstu sporta kojim se bavite jer nije potrebna ista razina zaštite u svim sportovima.

Sportski štitnici mogu biti: deblji i tanji.

Najčešće se deblji sportski štitnici koriste kod kontaktnih sportova, borilačkih sportova, a tanji sportski štitnici kod beskontaktnih sportova (npr. biciklizam). Također omogućavaju zaštitu od trošenja zubi. Štitnici omogućuju nesmetano disanje i govor.

Individualni sportski štitnici  se preporučuju i najmlađim sportašima tj. djeci kojoj su tek počeli nicati zubi.

prozirne udlage

prozirne udlage

Također postoje i tanke prozirne udlage, koje se najčešće koriste nakon skidanja aparatića u svrhu zadržavanja pozicije zuba i zaštite zuba od trošenja. Njih rade stomatolozi u suradnji s dentalnim laboratorijem prema otisku pacijentovih zuba i sasvim su individualne, izrađene su po mjeri za svakog pacijenta i zovu se „udlage po mjeri“. S obzirom na površinu koju prekrivaju, mogu biti za jednu čeljust ili obje čeljusti.

Najpraktičniji su štitnici za jednu čeljust, najčešće gornju, a na kojem se nalaze utori za zube donje čeljusti i na taj način je olakšano korištenje i disanje.

Ne dozvolite da vam pri bavljenju sportom pukne zub ili bude izbijen, zato jer se niste na vrijeme pravilno zaštitili!

Rezervirajte termin besplatnih konzultacija!