UGRADNJA IMPLANTATA ODMAH NAKON VAĐENJA ZUBA

UGRADNJA IMPLANTATA ODMAH NAKON VAĐENJA ZUBA

Naziv teme današnjeg bloga je Ugradnja implantata odmah nakon vađenja zuba (imedijatna implantacija). Pročitajte tekst Marka Nikolića, dr. med.dent. ,specijalista oralne kirurgije u artDENTAL klinici: 

Gubitak zuba je danas, na žalost, jedan od glavnih uzroka brojnih poremećaja u funkcioniranju i održavanju probavnog trakta, a samim time i ishrane u cjelosti.

Prema brojnim studijama vrijednosti pokazatelja broja pacijenata sa nedostatkom jednog ili više zuba davno su premašile vrijednosti od 70% ukupne populacije.

Posljednjih godina dvadesetog stoljeća značajan napredak doživjele su tehnike implantacije. U praksi se implantati primjenjuju kod nedostatka jednog ili više zuba kao i kod potpune bezubosti kada njihova primjena omogućava izradu fiksnog protetskog rada.

Standardna procedura primjene implantata je do skora preporučavala da se nakon vađenja (ekstrakcije) zuba, rana ostavi 2 – 3 mjeseca kako bi se koštano tkivo oporavilo i tek nakon tog perioda pristupa se ugradnji implantata. Međutim, klinički nalazi u posljednjih 20-tak godina sa veoma dobrim rezultatima pokazali su visok postotak (više od 95%) uspjeha, prilikom ugradnje implantata neposredno po vađenju zuba u ekstrakcionu ranu.

Indikacije za ugradnju implantata odmah nakon vađenja zuba (imedijatna implantacija):

  • Traumatska ekstrakcija zuba
  • Interna i eksterna resorpcija zuba
  • Napredovala parodontna bolest
  • Neuspjeh prethodnog liječenja kanala korijena zuba
  • Različiti uzroci nemogućnosti zadržavanja zuba u čeljusti

Ugradnja implantata odmah nakon vađenja zuba (imedijatna implantacija) je tehnika kojom se neposredno nakon vađenja zuba u ekstrakcijsku ranu ugrađuje implantat određenog tipa i oblika što omogućuje da se odmah napravi i fiksni privremeni protetski rad.

Na ovaj način znatno se skraćuje vrijeme od gubitka zuba do izrade protetskog finalnog rada. S druge strane, ovo rješenje je mnogo prihvatljivije za pacijente kako sa estetskog tako i sa funkcionalnog  gledišta.

Najvažnija prednost ugradnje implantata odmah nakon vađenja zuba (imedijatna implantacija) leži u činjenici da se u jednom kirurškom zahvatu izvrši i ekstrakcija zuba i ugradnja implantata.

Kirurška tehnika ugradnje implantata odmah nakon vađenja zuba (imedijatna implantacija) nešto se razlikuje od standardnih tehnika, mada, je u osnovi jednostavna i lako primjenjiva. Najčešće se izvodi istog dana ili u nekim slučajevima nakon nekoliko tjedana.

Prilikom ugradnje implantata, odmah nakon vađenja zuba potrebno je voditi računa o brojnim faktorima koji utječu na uspjeh zahvata kao što su: debljina bukalne kosti, visina pripojne gingive ili inflamatorni status okolnih tkiva.

Imedijatni implantati postavljeni u ekstrakcijsku ranu uspješni su ako se poštuju navedeni principi. Dobri kandidati za ugradnju implantata odmah nakon vađenja zuba  (imedijatna implantacija) su zubi koji nisu zahvaćeni upalnim procesima, kod kojih su očuvani koštani zidovi alveole i koji imaju gingivu potrebne debljine.

Prednosti ugradnje implantata odmah nakon vađenja zuba  su neosporne, a visok postotak uspjeha ovog zahvata pruža sasvim sigurno dobru garanciju da primjena metode osigurava visoku razinu estetske i funkcionalne rehabilitacije.

Implantati su napravljeni od posebnog materijala, titana, čistoće 99,99% čime se postiže potpuna biokompatibilnost i visok postotak oseointegracije. Materijal je inertan i hipoalergijski. Poseban dizajn implantata omogućuje postizanje primarne postoperativne stabinlosti kao važnog faktora dalje oseointegracije postojećeg implantata.

Ako razmišljate o ugradnji implantata odmah nakon vađenja zuba savjet možete potražiti u našoj artDENTAL klinici u Kastvu.

U razgovoru s našim specijalistom oralne kirurgije dr.dent.med. Markom Nikolićem  dobiti ćete sve potrebne informacije kako bi zahvat prošao uspješno.

Prepustite se iskusnom timu i već danas zatražite savjet!

Tel: +385.51.582.888, mob: +385.95.482.8888

info@artdental.hr

Bikers Club artDENTAL

Svi ljubitelji motora i brze vožnje, učlanite se u ART dental biker klub i odobrit ćemo vam stalne popuste na naše usluge. Registriraj se!