Ultimativni vodič o dentalnim proizvodima, što vam zaista treba

Ultimativni vodič o dentalnim proizvodima, što vam zaista treba

Najvažnija sredstva za održavanje oralne higijene su četkica i pasta zube, vodica za ispiranje te dodatna sredstva za interdentalnu njegu.

Paste za zube

Većina pasti za zube sadrži flour koji štiti zube od karijesa. Kod kupnje takve paste, bitno je kupovati zubnu pastu primjerenu starosnoj dobi, jer je različita koncentracija floura dozvoljena za djecu i za odrasle.

Također, djecu treba naučiti da se zubna pasta mora isprati ili ispljunuti, te ih naučiti da zubnu pastu ne gutaju.

U našoj klinici dostupne su zubne paste Curaprox, koje sadrže uglavnom 1600 ppm floura, što je primjereno odrasloj dobi. Postoji posebna linija proizvoda po imenu “Black is white”, zubna pasta koja sadrži aktivni ugljen, te doprinosi izbjeljivanju zubi.

Također postoji i linija zubnih pasti koje sadrže manju količinu floura, dostupne su u 6 različitih okusa i boja i dolaze u paru sa zubnom četkicom iste boje.

Različiti su stavovi i mišljenja; da li je potreban flour u zubnim pastama, pa je na tržištu dostupno sve više prirodnih pasti bez floura.

Da bi zadovoljili sve potrebe naših pacijenata, u našoj klinici u ponudi imamo i paste za zube i četkice marke Nordics, koje su u potpunosti na bio i na prirodnoj osnovi.

Zubne paste Nordics  ne sadrže flour, SLS, šećer, paraben i u potpunosti  su veganske. Sadrže aktivni ugljen i prah matcha zelenog čaja, koji doprinosi prirodnom izbjeljivanju zubi. Preporučaju se osobama koje žele pastu za izbjeljivanje zubi, a ujedno imaju i osjetljivije zube.

Četkice za zube

Najbolja četkica je uvijek ona koja se koristi ! Ali…

Preporuka je koristiti četkice s mekanim vlaknima, jer grube mogu biti preagresivne prema nježnom zubnom mesu i zubnoj caklini. Curaprox četkice sadrže 5460 mekih vlakana, time omogućavaju nježno četkanje zubi, te ujedno i masažu zubnog mesa.

Za one kojima su to ipak premekane četkice, i ne mogu se priviknuti na njih, pogodne su Nordics prirodne četkice za zube koje su  izrađene od bambusa, biorazgradive i ekološke, jednostavnog dizajna. Vlakna ovih četkica su mekana do srednja tvrdoća.

Manualna ili električna četkica za zube, izbor je vaš!

Najvažnije je da se četkica ne naslanja prejako i da se pri pranju zubi ne zanemari zubno meso.

dodatna sredstva

dodatna sredstva

Vodica za usta

Kod vodica je preporučljivo da ne sadrže alkohol, i da sadrže chlorhexidine glukonat. Preporučljivo je napraviti razmak od pola sata između korištenja zubne paste i vodice, za veći učinak vodice za ispiranje.

Postoje različite vodice za usta;  ovisno da li se koriste nakon kirurgije ili svakodnevno, zatim o stanju zubnog mesa… Koju vodicu koristiti i koliko dugo, preporučit će Vaš stomatolog.

Dodatna sredstva

Jako je bitno održavati higijenu interdentalnog prostora, a sama četkica za zube nije dovoljna, zato je potrebno koristiti konac za zube; sam ili na drški ili interdentalnu četkicu.

Kod interdentalne četkice je jako bitno da odgovara prostoru između zubi; da nije prevelika ili premala. Za svaki međuzubni prostor treba odrediti veličinu interdentalne četkice, npr. prevelika četkica može biti preagresivna za zubno meso.

Kod korištenja zubnog konca i kod korištenja interdentalne četkice dovoljno je proći jedan put kroz interdentalni prostor.

Vodeni tuš je aparat koji ispušta vodu pod pritiskom i odličan je za zdravlje zubnog mesa. Pogotovo se preporučuju osobama koje imaju neki tip fiksnog protetskog rada u ustima. Vrlo je efikasan i jednostavan za korištenje, a vidljivo poboljšava zdravlje zubnog mesa.

četkanje zubi

četkanje zubi

Jeste li znali?

Zube je najvažnije prati ujutro i navečer, oko 3-5 minuta.

Ukoliko se zubi peru nakon obroka, ne bi trebalo prati prvih pola sata nakon obroka jer je zubna caklina porozna i osjetljiva.

Nakon pranja zubi četkicu je potrebno isprati toplom vodom i dobro ju osušiti jer držanjem četkice na vlažnom mjestu potaknut će stvaranje bakterija na njezinoj površini.