Uzroci puknuća zubne proteze i popravak puknute proteze

Uzroci puknuća zubne proteze i popravak puknute proteze

Gubitkom zuba jedne ili obje čeljusti narušava se funkcija i estetika cijelog lica, ali i samopouzdanje osobe. U takvim slučajevima zubi se najčešće nadoknađuju totalnim zubnim protezama.

U našem novom blogu saznajte više o zubnim protezama, te o mogućim uzrocima puknuća!

Zubna proteza

Zubna proteza je protetski nadomjestak koji nadoknađuje izgubljene zube, ali i kost oko izgubljenog zuba koja je podložna resorpciji.

Zubna proteza može biti: djelomična ili totalna.

Djelomična zubna proteza se kvačicama pridržava i oslanja na preostale zube u čeljusti, te priliježe na zubno meso u područjima gdje nedostaje zuba.

Totalna zubna proteza se oslanja isključivo na tkivo – zubni greben i nema kvačice, već se pridržava stvaranjem negativnog tlaka između zubnog tkiva i same proteze.

Još je jednu vrstu važno spomenuti, a to je hibridna proteza. Najčešće je to totalna proteza koja se pričvršćuje raznim sistemima na zubne implantate koji su ugrađeni u čeljust.

Sve navedene proteze se izrađuju kompleksnim postupcima u suradnji s dentalnim laboratorijem i potrebno je slijediti točno propisani protokol, kako bi se osigurala zadovoljavajuća funkcija i estetika protetskog nadomjestka.

Uzroci puknuća zubne proteze

Puknuće proteze može biti uzrokovano utjecajem više faktora ili njihovom kombinacijom. Moguće su pogreške u samom postupku izrade, što u zubnoj ordinaciji, što u laboratoriju, ali i lomovi uzrokovani žvakanjem pretvrde hrane, noćno stiskanje zubima, škrgutanje zubima, padovi proteze prilikom čišćenja i slično.

Kada je moguće popraviti puknutu zubnu protezu

Puknutu protezu je potrebno, ukoliko je moguće, donijeti u ordinaciju gdje je proteza napravljena. Potom će doktor dentalne medicine otkriti uzrok loma, te ju u suradnji s laboratorijem reparirati.

Ako se procijeni da je proteza neadekvatna ili dotrajala moguće je da će se preporučiti i izrada nove proteze.

popravak zubne proteze

popravak zubne proteze

Lijepljenje puknute proteze

Pacijenti se ponekad, iz raznih razloga, odlučuju sami popraviti zubnu protezu lijepljenjem. Takve popravke ne preporučujemo iz nekoliko razloga:

Na prvom mjestu je toksičnost samog ljepila, koje nije predviđeno za tu svrhu, te može oštetiti okolno tkivo.

Takvi popravci najčešće završe ponovnim pucanjem proteze jer ljepilo nije dovoljno čvrsto da bi držalo fragmente na mjestu.

Isto tako, vrlo je teško pogoditi točnu početnu poziciju fragmenata, već mali pomak, koji se možda golim okom niti ne vidi, uzrokuje disbalans i tada proteza više ne priliježe kao prije i dolazi do ponovnog puknuća. Samostalno popravljanje proteze uvelike komplicira, a ponekad i onemogućava popravak u ordinaciji.

Bez obzira na to što popravak ljepilom iz gore navedenih razloga ne preporučujemo, razumljivo je da je ponekad to jedini mogući izbor.

U tom slučaju važno je obratiti pozornost na nekoliko stvari:

Proteza i fragmenti moraju biti čisti i suhi. Potrebno je provjeriti kako se fragmenti poklapaju. Lom bi trebao biti skoro nevidljiv ako je poklapanje ispravno.

Nanosi se vrlo mala količina ljepila i to izvan usta i fragmenti se drže u željenoj poziciji. Kada se ljepilo sasvim osuši stavite protezu u usta i ako je sve odrađeno ispravno, zubna proteza trebala bi prilijegati na sve strukture jednako kao prije.

Bio popravak uspješan ili neuspješan, svakako savjetujemo posjet stomatologu prvom mogućom prilikom da se utvrdi razlog pucanja i adekvatno reparira proteza!