Vađenje korijena zuba

Vađenje korijena zuba

Vađenje korijena zuba jedan je od češćih stomatoloških zahvata na čeljusti. Vađenje korijena zuba može se izvršiti kirurški ili na klasičan način.

Vađenje korijena zuba na klasični način podrazumijeva  korištenje kliješta i poluga za njegovo odstranjivanje.

Kada stomatolozi nisu u mogućnosti kliještima izvaditi korijen zuba, zahvatu se mora pristupiti kirurški. I zahvat izvađa oralni kirurg. Da bi se izvršilo vađenje zuba potrebno je uočiti kost koja okružuje zaostali korijen. Najprije je potrebno kirurški zarezati područje sluznice čeljusti. Kost tada postaje uočljiva i može se započeti s brušenjem njezine površine.

Za brušenje se koristi svrdlo koje pokreće mikromotor (elektromotor namijenjen posebno za ovakvu upotrebu). Kako se kost oko korijena sve više odstranjuje, on postaje mobilan te su tada za njegovo vađenje dovoljna kliješta i poluge.

Riječ je o relativno malom kirurškom zahvatu koji traje između 20  minuta, ovisno o kojem zubu je riječ.

Nakon vađenja korijena zuba sluznica čeljusti mora se zašiti. Zacjeljivanje operativnog reza traje između 7 i 10 dana nakon čega se mogu skinuti i šavovi.

Kirurško vađenje korijen zuba obavlja se uz lokalnu anesteziju. Nakon prestanka djelovanja lokalne anestezije moguće je javljanje boli na mjestu rane. Potrebno je  uzeti analgetik koji se inače koristi za smanjivanje bolova, iako će vam kirurg nakon zahvata prepisati odgovarajuće lijekove i dati nekoliko uputa.

Operativno područje potrebno je hladiti izvana, izbjegavati tvrdu hranu te ne četkati energično zahvaćeno područje.

Dobro je pripaziti na banalne stvari poput smijanja, zijevanja i sl. jer bi moglo doći do olabavljenja šavova a time i mogućnosti poremećaja formiranja ugruška potrebnog za zacjeljivanje rane.

Čak i tjedan dana nakon zahvata postoji mogućnost da zahvaćeno područje bude i dalje utrnuto. O tome je potrebno obavijestiti kirurga, iako bi utrnutost trebala nestati nakon određenog perioda.

Naš centar dentalne medicine u mogućnosti je pacijentima ponuditi niz vrhunskih operativnih tehnika u ordinacijama koje su opremljene najsuvremenijom tehnologijom prema najvišim standardima struke.

Svi zahvati se rade u lokalnoj anesteziji i potpuno su bezbolni, a kućna terapija propisanim lijekovima omogućuje smanjenje postoperativnih simptoma.

Sve kirurške zahvate u artDENTAL klinici obavlja specijalist oralne kirurgije dr.dent.med. Marko Nikolić.

Posjetite artDental  – centar dentalne medicine u Kastvu (pored Rijeke).

Nazovite nas ili pošaljite e-mail:

Tel: +385.51.582.888, mob: +385.95.482.8888