VAĐENJE ZUBA (EKSTRAKCIJA ZUBA)

VAĐENJE ZUBA (EKSTRAKCIJA ZUBA)

Vađenje zuba je oralno – kirurški zahvat. Iako u suvremenoj stomatologiji nastojimo sačuvati svaki zub u ponekim situacijama ipak moramo pribjeći vađenju zuba.

Prije svakog vađenja zuba, potrebno je napraviti RTG snimku i pokušati endodontski liječiti zub i napraviti sve da ga se zadrži u čeljusti. Nažalost, nije uvijek moguće sačuvati zub i potrebno je izvršiti vađenje zuba.

Kada se vrši vađenje zuba?

Indikacije za vađenje zuba su: klimavost zuba, zubne traume, kariozno razorena kruna zuba kada nije moguće liječenje, upalni procesi i ciste. Vađenju zuba pristupa se  kada je i nakon raznih metoda liječenja, zub i dalje u vrlo lošem stanju ili kada je zub toliko oštećen da ga se ne može spasti nikakvom drugom terapijom.

Boli li postupak vađenja zuba?

Postupak vađenja zuba primjenjuje se uz lokalnu anesteziju te je postupak vađenja zuba u potpunosti bezbolan za pacijente. Nakon vađenja zuba, rana se pregleda, očisti i prekrije sterilnom gazom.

Upute pacijentima nakon vađenja zuba:

  • držite tampon u ustima 10 do 15 minuta
  • hrana koju jedete mora biti mekana i umjerene temperature
  • jedite tek kad Vam popusti anestezija
  • na rani se formira ugrušak kojeg ne smijete gurati jezikom
  • na mjestu vađenje pojaviti će se bijela naslaga koja pomaže formiranju ugruška  nemojte ju odstranjivati jer je to normalna pojava i pomaže zacjeljivanju rane
  • drugi dan i narednih dana ispirite usta čajem od žalfije (kadulje) ili antiseptikom (po preporuci liječnika)
  • stavite hladan oblog
  • uzmite po potrebi analgetik (ibuprofen, neofen, voltaren rapid)
  • ukoliko imate jače bolove, otežano otvarate usta ili ste jako natekli kontaktirajte liječnika

Koje posljedice izaziva nedostatak zuba?

Nedostatak svakog zuba dovodi do posljedica na preostalim zubima jer dolazi do njihove rotacije, naginjanja, izrastanja zuba iz alveole, snižavanje zagriza, oštećenja čeljusnog zgloba, spuštanja usnog kuta i promjene fizionomije lica pa osoba izgleda starije. Upaljeni zub je upalno žarište u organizmu i mikroorganizmi iz zuba mogu diseminirati u druge organe (mozak, bubrege, zglobove i srce) i izazvati upalu tih organa.

Kako spriječiti posljedice koje mogu nastati zbog gubitka zuba?

Svaki zub je važno što prije nadoknaditi kako bi se uspostavili optimalni uvjeti za žvačnu funkciju. Rješenje može biti  ugradnja implantata, fiksna protetika (mostovi i krunice) ili mobilna protetika (zubne proteze ili proteza na implantatima). Period zacjeljenja rane gdje se je izvršilo vađenje zuba  traje u prosjeku  4 do 8 tjedana te nakon što rana u potpunosti zaraste, moguće je krenuti u protetske radove.

Ukoliko niste sigurni trebate li izvaditi zub te kako nadomjestiti izvađeni zub, prepustite nam se s povjerenjem!

Očekujemo vas na Kastvu, na adresi Tometići 1D.

Rezervirajte termin:

Tel: +385.51.582.888, mob: +385.95.482.8888

info(a)artdental.hr