Dijagnostika u dentalnoj medicini

Dijagnostika u dentalnoj medicini

Dijagnostika u dentalnoj medicini je prvi i najvažnij ikorak kojom se pokušavaju izbjeći problemi u budućnosti. Saznaj više!

Dijagnostika u dentalnoj medicini

Dijagnostika, uz anamenzu, u dentalnoj medicini je najvažniji prvi korak u terapiji zuba. Nakon upoznavanja i pitanja o općem zdravlju, alergijama, lijekovima i obiteljskoj povijesti bolesti slijedi dijagnostika.

Ispravnom dijagnostikom u dentalnoj medicini pokušavamo izbjeći komplikacije u budućnosti i reći pacijentu točno što može očekivati u tijeku terapije.

U dijagnostičke pretrage spada:

inspekcija – je u biti pregled. Na taj način, direktnim pogledom, doktor dentalne medicine orijentativno pregledava usnu šupljinu i zamjećuje moguće patologije- nedostatak zuba, karijese, diskoloracije i sl. Ne pregledavaju se samo zubi već i sluznice, zubno meso, jezik, zagriz… Pregledom se ne može utvrditi pozicija zubnih zametaka, zaostalih korijena i dubina karijesa, samo ono što se površinski može vidjeti.

palpacija, perkusija (lupkanje) i sondiranje – palpacijom se može otkriti osjetljivost vrška korijena zuba i eventualne promjene na sluznici usne šupljine. Doktor detalne medicine prstima ili sondom lupka po zubima da bi otkrio eventualnu jaču reakciju zuba ili pomičnost nekog zuba, a vrškom sonde se zavlači u skrivene kutke i traži potencijalne karijese.

rtg snimak (rentgenski snimak)   danas je većina rtg snimaka digitalna, što omogućuje pregled slika na kompjuteru, uređivanje,uspoređivanje i mjerenja.

Može biti mali (snimak jednog ili nekoliko zuba) i veći- kad se snimaju cijele čeljusti.  Dijagnostika u dentalnoj medicini pomaže pomaže u ciljanoj dijagnostici koristeći mali snimak jednog ili nekoliko zuba, a veliki snimak daje puno informacija o generalnom stanju cijele usne šupljine. Snimak zuba ili cijelih čeljusti je najčeće u dvije dimenzije, što nam ne omogućava vidjeti dubinu.

3D snimanje zuba

U današnje virijeme snimak zuba može biti i u 3D-u. Precizniji i realniji prikaz u svim dimezijama omogućava visoku točnost u određivanju i predviđanju tijeka terapije.

artDENTAL klinika opremljena je najsuvremenijom rendgenskom dijagnostikom: panoramski i 3D rendgen S 8100 3D. Već na prvom pregledu možete dobiti kompletnu dijagnostiku CT-om.

CBCT svojim mogućnostima rekonstrukcija i prikaza u slojevima 3D nadmašuje mogućnosti klasičnih snimaka i ortopana.

S obzirom da je moguće prilagođavati veličinu polja potrebnog za snimku, smanjuje se količina zračenja u odnosu na obične CT uređaje.

CT snimka je potrebna kako bismo ocijenili dimenziju i kvalitetu čeljusne kosti.

Na osnovi CT-a planiramo broj i raspored implantata, te eventualne potrebne mjere za izgradnju čeljusti.

ct snimka

ct snimka

Digitalno snimanje zuba

Detaljan pregled bez digitalnog panoramskog snimka (ne stariji od 6 mjeseci) je nemoguće obaviti jer dijagnostički gledano, bez digitalne panoramske snimke nije moguće otkriti bolesti zuba i okolnih struktura.

Što sve možemo vidjeti na digitalnom panoramskom snimku?

Digitalni panoramski snimak ima veliku mogućnost prikaza struktura što nam omogućava lakšu vidljivost patoloških procesa oko svih korijena zuba, karijes na zubima, stanje kosti i lakše implantološko planiranje sa naglaskom da za bilo kakvu kirurgiju potreban je uz digitalnu panoramsku snimu i CT.

panoramska snimka

panoramska snimka

Prije snimanja obavezno je skinuti sav nakit, piercing u ustima i mobilne proteze. Kod žena je bitno da nisu trudne i da ne sumnjaju na trudnoću zbog mogućeg djelovanja zračenja na plod.

Digitalni panoramski snimak mogu snimiti i djeca jer je za djecu prilagođena manja količina zračenja. Cijeli proces traje 15 sekundi i jako je ugodan i bezbolan, pacijent je zaštićen olovnom pregačom od zračenja i stoji mirno dok se ne završi snimanje.

U današnje vrijeme velika je prednost kod snimanja digitalne panoramske snimke da su doze zračenja i do četiri puta manje.


Dogovorite već danas detaljan pregled u artDENTAL-u!

Bikers Club artDENTAL

Svi ljubitelji motora i brze vožnje, učlanite se u ART dental biker klub i odobrit ćemo vam stalne popuste na naše usluge. Registriraj se!