Zbogom mliječni zubi, stižu nam trajni

Zbogom mliječni zubi, stižu nam trajni

Česta rečenica koju možete čuti kod djece “Klima mi se zub!” označava početak bitne faze kada su djeca uzbuđena i raduju se posjetu Zubić vile.

Mliječni zubi kod djece

Postoji 20 mliječnih zuba, 10 u gornjoj i 10 u donjoj vilici. Od sredine lica prema stranama to su:

Izrastanje počinje u dobi između 5. i 7. mjeseca   i traje sve do 3. godine. Nicanje je fiziološki proces kroz koje prolazi svako dijete. Zub prolazi kroz kost i pritišće završetke živaca što kod djece izaziva osjećaj svrbeža. Za to vrijeme normalno je pojačano slinjenje, stavljanje rukica, igračka i raznih drugih predmeta u usta. Potrebno je djetetu masirati desni s čistom, vlažnom gazom ili kupiti posebno napravljene gumene igračke za grickanje.

Pokvareni mliječni zubi

Odmah nakon što niknu mliječni zubići moguća je pojava karijesa. Karijes najčešće nastaje kod djece koja piju slatke napitke u velikim količinama, i to iz bočice. Kako bi to izbjegli odlazite redovito na preglede kod zubara, te izbjegavajte davanje slatkih napitaka djetetu. Pokvareni mliječni zubić može jako boljeti i ometati dijete kod konzumiranja hrane, što će usporiti njegov razvoj. Vađenje pokvarenih mliječnih zuba nije preporučljivo. Pokvareni mliječni zubi se nikada ne smiju vaditi van. Mliječni zubi su čuvari prostora za trajne zube, i kako bi osigurali dobar prostor za trajne zube, ne smiju se nasilno čupati van, nego se trebaju pustiti da sami otpadnu.

mliječni zubi

Ispadanje mliječnih zubi

Ispadanje mliječnih zuba slijedi onim redoslijedom kojim su i narasli što znači da već oko 6. godine će se pojaviti trajni zubi. Slijedi tablica nicanja trajnih zubi. Odstupanja od podatka iz tablice su moguća.

   Zubi           1.sjekutići   2.sjekutići   očnjaci     1. pretkutnjaci     2.prekutnjaci     1.kutnjaci     2.kutnjaci

Gornji zubi       7 god.       8 god.       11 god.         10 god.                 10 god.               6 god.         12 god.

Donji zubi         6 god.       7 god.       9 god.           10 god.                 11 god.               6 god.         12 god.

 

Ispadanje mliječnih zuba ne boli. Ako se dijete žali na bolove moguće je da su trajni zubi počeli nicati. Nicanje prvih trajnih kutnjaka je najbitnije jer su to zubi koji trpe najjače opterećenje prilikom žvakanja te je potrebno jako dobro održavati oralnu higijenu da se ne bi izgubili. Da bi se to na neki način spriječilo preporučujemo pečaćenje trajnih kutnjaka. Riječ je o potpuno bezbolnom zahvatu gdje je potrebno minimalno brusiti zub.

Trajni zubi su veći i žući od mliječnih. Kada niknu sva četiri gornja sjekutića postoje veliki razmaci između njih te se često roditelji zabrinu. Taj stadij naziva se „stadij ružnog pačeta“ i nestat će kada budu počeli izlaziti ostali trajni zubi koji će zatvoriti te prostore. Mliječni kutnjaci ostaju najduže u ustima te su ti zubi važni zbog čuvanja mjesta za trajne nasljednike i bitno ih je što duže održat zdravima u ustima.

Sa 12-14 godina dijete će imati sve trajne zube u ustima.

Popravak mliječnih zubi

Svaki mliječni zub je iznimno važan zato je potrebno dijete što prije naučiti pravilnom četkanju i naviknuti ga na odlaske kod stomatologa. Katkad je potrebno napraviti panoramski snimak da bi se vidjela situacija mliječnih i trajnih zuba.

Krenite sa djetetom stomatologu već u doba od oko dvije godine, ( čak i ranije). Tako će se dijete navići na atmosferu u ordinaciji. Najmanje svakih tri do šest mjeseci vodite dijete na kontrolu. Njegujte takvu naviku stomatoloških pregleda, jer će u starijoj dobi djeteta biti od velikog značaja.

Zato dragi roditelji brinite se o mliječnim zubima svoje djece kako bi jednog dana imali lijepe i zdrave trajne zube.

Posjetite artDental – centar dentalne medicine u Kastvu (pored Rijeke). Slobodno nam se obratite!