Zubni implantati – komplikacije

Zubni implantati – komplikacije

Zubni implantati dokazali su se kao najučinkovitije liječenje zuba no oni su također povezani i sa nekim zdravstvenim komplikacijama.

Obično su to problemi poput ozljeda, oštećenja živaca, parestezije, neuspjeh integracije i problemi sa sinusima. Kada su zubni implantati dobro ugrađeni nema nikakvog straha od komplikacija.

Već smo mnogo puta pisali o zubnim implantatima ali nije naodmet ponoviti još jednom. Zubni implantati se odnose na stalnu zamjenu zuba koji nedostaju ili zamjena oštećenog zuba umjetnim.

Zubni implantat izgledom I funkcionalnošću  potpuno zamjenjuje pravi zub.

Postoji više različitih opcija za restauraciju gubitka zuba, kao što su npr. proteza i most.  Zubni implantati se smatraju najboljom opcijom u svakom pogledu. U prvom redu mislimo na funkcionalnost, učinkovitost i izdržljivost postupka.

Prednosti su isto velike, stabilnost, udobnost i praktičnost.

Tema današnjeg bloga su komplikacije kod ugradnje zubnih implantata pa sada nešto više o tome.

Kirurgija uključuje sigurnu ugradnju  implantata u čeljust. Implantati su sastavljeni od titana. Kompletan proces postavljenja implantata  krunice može potrajati negdje oko 2 do 3 tjedna

(imedijatno opterećenje ) ili 3-9 mjeseci, ovisno o vrsti implantata, tipu kirurške intervencije i općem zdravlju čeljusti.

Po statistici, stopa uspjeha dentalnih implantata je oko 95% za donje čeljusti, a 90% za gornje čeljusti .

Problemi i komplikacije kod zubnih implantanata:

Kod nekih pacijenata može se  desiti odbacivanje implantata od strane čeljusti. Neki od razloga odbacivanja implantata su:

Periimplatitis

Peri – implantitis ili periimplatitis je jedan od glavnih razloga za neuspjeh implantacije. Uzrok je djelovanje bakterija, mikroba ili drugih infekcija na mjestu operacije. Simptomi se manifestiraju kao oteklina i upala tkiva koje okružuju dentalne implantata . U težim slučajevima, peri – implantitis može dovesti do postupnog oštećenja kosti u čeljusti.

Ozljede ili oštećenja tkiva

Postupak postavljanja zubnih implantata može uzrokovati ozljede ili oštećenja tkiva u susjednom području. Ozlijeđeno područje obično je bolno privremeno, a bol prestaje u roku nekoliko dana.

Oštećenja živaca

Uzrok je postavljanje implantata vrlo blizu živca. Oštećenje živaca uzrokuje bol, pogotovo ako je umjetni zub smješten neposredno iznad živca. U tom slučaju, pacijent bi trebao obratiti kirurgu odmah. Kirurg može ukloniti implantat (ako je potrebno), te ga zamijeniti.

Komplilacije sa sinusima

Problemi sa sinusima mogu nastati kada se ugradnja implantata provodi  u gornjoj čeljusti.

U tom slučaju, implantat remeti neke od sinusnih šupljina. Kako bi se riješila ta komplikacija, kirurg može zamijeniti implantat, odnosno obaviti ponovo operaciju, te ako je potrebno ukloniti upalu iz sinusa  i aplicirati antibiotik direktno u sinus.

Čimbenici rizika:

Pušači ili osobe koje piju imaju potencijalni rizik od razvoja infekcije. U tim slučajevima vrijeme potrebno za rehabilitaciju od implantacije može potrajati i duže nego što je idealno potrebno. Slabi imunološki sustav može se smatrati aktivnim uzrokom infekcije.

Vrlo je važno da nakon intervencije slijedite potrebne promjene načina života, u smislu prehrane, prehrambenih navika i osobne higijene kao što vam je to propisao kirurg.

Jedino na taj način neće doći do problema.

Zubni implantati su najučinkovitije rješenje za zamjenu zubi, a kako bi se izbjegle moguće komplikacije uvijek treba slušati savjete liječnika.

Najvažnije na što treba obratiti pažnju je vrsta zubnih implantata te tko ugrađuje zubne implantate, odnosno da li to radi specijalist oralne kirurgije ili ne.

U klinici artDental ugradnju zubnih implantata izvodi specijalist oralne kirurgije sa dugogodišnjim iskustvom koji je jako precizan i stručan.

Nakon ugrađivanja zubnih implantata svaki pacijent dobiva knjižicu sa certifikatom implantata koji je ugrađen.

Ako razmišljate o ugradnji dentalnih implantata savjet možete potražiti u našoj artDENTAL klinici u Kastvu. U razgovoru s našim specijalistom oralne kirurgije dr.dent.med. Markom Nikolićem  sigurno ćete pronaći najbolje rješenje.