Zubni kamenac, zašto ga je važno liječiti i kako ga se riješiti

Zubni kamenac, zašto ga je važno liječiti i kako ga se riješiti

Kamenac na zubima nastaje iz mekih naslaga u kojima se s vremenom natalože minerali iz sline. Dakle, što je manje plaka na vašim zubima to će se manje kamenca stvarati. O ovoj temi pročitajte u našem novom blogu.

U plaku se nalaze ostatci hrane i bakterije koje se hrane tim ostatcima. Plak i kamenac stvaraju hrapavu površinu povoljnu za daljnje nakupljanje nečistoća pa se stvara začarani krug gdje kamenca nastaje sve više i više. Primjećuje se kao tvrda naslaga u području spoja zuba i zubnog mesa.

Najviše kamenca se najčešće taloži u blizini žlijezda slinovnica, a to je ispod jezika i oko gornjih molara. Kod djece je često vidljivo nakupljanje bijelog kamenca na donjim prednjim zubićima zbog velike produkcije sline.

Dugotrajno nakupljanje zubnog kamenca na zubima obično dovodi do ozbiljnih stomatoloških problema kao što su upala zubnog mesa, iritacija i krvarenje, loš zadah, a s vremenom, i povlačenje kosti oko zuba, odnosno parodontozu.

zubni kamenac

zubni kamenac

Vrste kamenca

Klinički razlikujemo 2 vrste kamenca:

  1. BIJELI KAMENAC: nalazi se iznad razine zubnog mesa; bijele je boje ili pigmentiran od hrane i pića koja se konzumira
  2. CRNI KAMENAC: nalazi se ispod razine zubnog mesa, taj kamenac je iznimno opasan i dugoročno može izazvati klimanje i ispadanje zubiju.

Skidanje kamenca sa zubi

Oralna higijena je ispravna ako je potpuna, a to znači da tri koraka bi se trebalo pridržavati:

1. četkanje,

2. korištenje zubnog konca ili interdentalne četkice,

3. redovite kontrole kod stomatologa.

Iako, unatoč četkanju tvrdi kamenac se ne može skinuti s četkicom. Tvrdi kamenac je potrebno počistiti u stomatološkoj ordinaciji ultrazvučnom sondom koja će kamenac razbiti i očistiti vaše zube.

Za međuzubne prostore, kako bi se odstranili ostaci hrane i bakterija koji se sakupljaju u područjima nedostupnima četkici, možete koristiti zubni konac ili interdentalnu četkicu , te jednom dnevno ispirati tekućinom za ispiranje usta. Čišćenje zubnim koncem ili interdentalnom četkicom odstranjuje se do 70 % plaka.

skidanje kamenca sa zubi

skidanje kamenca sa zubi

Čišćenje zubnog kamenca potrebno je obaviti kod vašeg stomatologa najmanje jedanput godišnje, a u slučaju da ste skloni pretjeranom stvaranju kamenca i do 2 do 3 puta godišnje.

Redovne kontrole kod vašeg stomatologa i dobra oralna higijena svakako će pomoći da smanjite mogućnost nastanka zubnog kamenca.

Nazovite nas ili pošaljite e-mail:

Tel: +385.51.582.888, mob: +385.95.482.8888