ZUBOBOLJA U TRUDNOĆI

ZUBOBOLJA U TRUDNOĆI

Trudnoća je stanje u kojem treba posebnu pažnju posvetiti higijeni usne šupljine, zdravlju zuba i zubnog mesa. Bilo bi poželjno prije trudnoće posjetiti stomatologa.

Redovne kontrole umanjiti će mogućnost upala zubnog mesa, pojave karijesa u trudnoći, a na kraju i moguće zubobolje u trudnoći.

U trudnoći je hormonalna ravnoteža promijenjena, te su zubi i zubno meso uslijed toga osjetljiviji nego inače. Česte upale zubnog mesa su najčešći problem zbog kojeg se trudnice obraćaju svojem doktoru dentalne medicine.

Nekada su najobičnije čišćenje zubnog kamenca i detaljne upute u oralnu higijenu dovoljne za držanje upale zubnog mesa pod kontrolom.

Uzrok povećanja karijesa u trudnoći je posljedica promjene kiselosti sline, bujanja desni, stvaranja džepova, a time i povećanog nakupljanja zubnih naslaga (plaka). Također dolazi i do promjena prehrambenih navika: povećano konzumiranje slatkiša, kisele hrane, česti obroci…

Uslijed čestih povraćanja dolazi do povećane kiselosti usne šupljine što štetno utječe na zubnu caklinu.

Svi navedeni čimbenici mogu biti izraženi u jačem ili blažem obliku ali ipak uz dobre preventivne mjere uopće ne moraju biti izraženi.

Što ako dođe do zubobolje u trudnoći?

Svi nepotrebni zahvati se odgađaju za period nakon poroda, međutim, u slučaju hitnoće (liječenje, vađenje) može se i mora intervenirati.

Ukoliko dođe do zubobolje u trudnoći preporuka je izbjegavati zahvate u prvom tromjesečju zbog osjetljivosti ploda, međutim, upale koje uzrokuju bakterije puno su opasnije za plod od samog zahvata.

Isto tako, hormoni stresa koji se luče, zbog bolova i straha za vrijeme zahvata također mogu negativno utjecati na plod. Iz tih razloga provedeno je više istraživanja na temu uporabe lokalnih anestetika u trudnoći i odobrena je njihova uporaba u razumnim količinama.

Za lijekove koje uzimate u trudnoći je bitno da slušate upute svojeg doktora i da ne uzimate ništa na svoju ruku. Postoji odobrena lista antibiotika koji se smiju koristiti u trudnoći. Rendgensko snimanje se izbjegava u sva tri tromjesečja, ali ako je prijeko potrebno onda se moraju poduzeti sve mjere predostrožnosti- zaštita trudnice i ploda posebnim prekrivačima koji blokiraju zračenje.

Ako ste trudni obavezno napomenite stomatologu pri dolasku.

Pravilna i redovita higijena zuba i usta te posjeti stomatologu doista su važni i nužni. Ne dozvolite da dođe do zubobolje u trudnoći!

Dogovorite svoj posjet stomatologu čim saznate da ste trudni. Nađite vremena jer je u vašim rukama i zdravlje zuba vašeg djeteta.

Nazovite nas ili pošaljite e-mail:

Tel: +385.51.582.888, mob: +385.95.482.8888

Bikers Club artDENTAL

Svi ljubitelji motora i brze vožnje, učlanite se u ART dental biker klub i odobrit ćemo vam stalne popuste na naše usluge. Registriraj se!